PRO-BIO

- Firmu na výrobu a distribuci potravin v biokvalitě založili Karel Matěj a Martin Hutař v roce 1992 ve Starém Městě pod Sněžníkem.
- V současné době tu sídlí v areálu s výrobními a skladovými kapacitami, balírnou a dvěma mlýny, z nichž jeden je speciálně bezlepkový.
- Má 130 zaměstnanců včetně farem AGRISEN v Nové Senince a VH AGROTON ve Velkých Hostěrádkách.
- Loni dosáhly tržby 200 milionů korun.
- Společnost některé biopotraviny dováží, ale zároveň i vyváží; export do Francie, Německa, Rakouska, Nizozemska a dalších zemí Evropy představuje 15 procent produkce.

Dvojice Martin Hutař a Karel Matěj založila v roce 1992 firmu PRO-BIO kvůli tomu, aby měli oba v místě bydliště ve Starém Městě pod Sněžníkem nějakou malou obživu. V lokalitě zapadlé v Orlických horách a vzdálené od polských hranic vzdušnou čarou pouhých šest kilometrů jsou dnes významným zaměstnavatelem více než stovky lidí.

Sice svého času koketovali s tím, že by přemístili centrálu nebo velkoobchod do Prahy, ale nakonec od toho upustili a rozhodli se dávat práci lidem v místě, které je spojené s jejich byznysem od samého začátku. "Bereme jako sociální závazek, že spousta našich zaměstnanců je na nás závislá," míní Karel Matěj.

Oba zakladatelé a majitelé firmy jsou vysokoškolští inženýři, ale absolvovali ve zcela rozdílných oborech. Matěj je strojař a Hutař zemědělec. V současné době tvoří dvojici stejně nadšených zastánců a propagátorů biopotravin, i když je zřejmé, že původně byl této specializaci mnohem blíže Hutař. Tvrdí o sobě, že už jako malý poznal jak kolchozácké zemědělství u prarodičů, tak i svépomocnou výrobu potravin.

"Když rodiče stavěli barák, což stálo spoustu peněz, tak nás velká zahrada kolem domu musela uživit. Z dnešního pohledu jsme jedli jen velice zdravé produkty z vlastní produkce, od zeleniny a ovoce přes králíky, slepice, vajíčka a podobně. Ale mělo to i svoje nevýhody, protože náš jídelníček ovlivňovaly doby sklizně, takže jsme měli jahodové, kapustové, zelné, kedlubnové období a podobně," vzpomíná Hutař v týdeníku Ekonom. Ovšem tyto zkušenosti z dětství nebyly tím zásadním podnětem, proč se jako mladý stal významným ochráncem přírody.

"Bylo to částečně vyprovokované i potřebou být proti. Proti něčemu, proti čemukoli... Já si zvolil - proti ničení přírody. Zvlášť když jsem zjistil, že k tomu dochází kvůli lidskému šlendriánství," vysvětluje Ekonomu 55letý podnikatel.

První porevoluční roky měl mladý agronom, který se rozhodl vrátit na pole původní plodiny, ruce volné. Například hned v roce 1990 se stal spoluzakladatelem Svazu ekologických zemědělců PRO-BIO.

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Předplatitelé mají i řadu dalších výhod: nezobrazují se jim reklamy, mohou odemknout obsah kamarádům nebo prohlížet archiv.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.
Newsletter

Byznys podle HN

Nechcete, aby vám uniklo to nejdůležitější?

Pro naše čtenáře připravujeme každý týden newsletter o byznysu a finančních trzích. Stačí zde zadat svůj email a každý pátek od nás dostanete souhrn událostí, které byste neměli minout. A přidáme osobní tipy čtyř osobností newsroomu Hospodářských novin. Píše Martin Jašminský, Luděk Vainert, Luboš Kreč a Petr Kain.

Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů a zasíláním obchodních sdělení, více informací ZDE. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru