PRO-BIO

- Firmu na výrobu a distribuci potravin v biokvalitě založili Karel Matěj a Martin Hutař v roce 1992 ve Starém Městě pod Sněžníkem.
- V současné době tu sídlí v areálu s výrobními a skladovými kapacitami, balírnou a dvěma mlýny, z nichž jeden je speciálně bezlepkový.
- Má 130 zaměstnanců včetně farem AGRISEN v Nové Senince a VH AGROTON ve Velkých Hostěrádkách.
- Loni dosáhly tržby 200 milionů korun.
- Společnost některé biopotraviny dováží, ale zároveň i vyváží; export do Francie, Německa, Rakouska, Nizozemska a dalších zemí Evropy představuje 15 procent produkce.

Dvojice Martin Hutař a Karel Matěj založila v roce 1992 firmu PRO-BIO kvůli tomu, aby měli oba v místě bydliště ve Starém Městě pod Sněžníkem nějakou malou obživu. V lokalitě zapadlé v Orlických horách a vzdálené od polských hranic vzdušnou čarou pouhých šest kilometrů jsou dnes významným zaměstnavatelem více než stovky lidí.

Sice svého času koketovali s tím, že by přemístili centrálu nebo velkoobchod do Prahy, ale nakonec od toho upustili a rozhodli se dávat práci lidem v místě, které je spojené s jejich byznysem od samého začátku. "Bereme jako sociální závazek, že spousta našich zaměstnanců je na nás závislá," míní Karel Matěj.

Oba zakladatelé a majitelé firmy jsou vysokoškolští inženýři, ale absolvovali ve zcela rozdílných oborech. Matěj je strojař a Hutař zemědělec. V současné době tvoří dvojici stejně nadšených zastánců a propagátorů biopotravin, i když je zřejmé, že původně byl této specializaci mnohem blíže Hutař. Tvrdí o sobě, že už jako malý poznal jak kolchozácké zemědělství u prarodičů, tak i svépomocnou výrobu potravin.

"Když rodiče stavěli barák, což stálo spoustu peněz, tak nás velká zahrada kolem domu musela uživit. Z dnešního pohledu jsme jedli jen velice zdravé produkty z vlastní produkce, od zeleniny a ovoce přes králíky, slepice, vajíčka a podobně. Ale mělo to i svoje nevýhody, protože náš jídelníček ovlivňovaly doby sklizně, takže jsme měli jahodové, kapustové, zelné, kedlubnové období a podobně," vzpomíná Hutař v týdeníku Ekonom. Ovšem tyto zkušenosti z dětství nebyly tím zásadním podnětem, proč se jako mladý stal významným ochráncem přírody.

"Bylo to částečně vyprovokované i potřebou být proti. Proti něčemu, proti čemukoli... Já si zvolil - proti ničení přírody. Zvlášť když jsem zjistil, že k tomu dochází kvůli lidskému šlendriánství," vysvětluje Ekonomu 55letý podnikatel.

První porevoluční roky měl mladý agronom, který se rozhodl vrátit na pole původní plodiny, ruce volné. Například hned v roce 1990 se stal spoluzakladatelem Svazu ekologických zemědělců PRO-BIO.

Článek pro předplatitele
Ještě na vás čeká 60 % článku. Pokračovat ve čtení můžete jako náš předplatitel.

Vedle přístupu k veškerému on-line obsahu HN můžete mít:

  • Mobilní aplikaci HN
  • Web bez reklam
  • Odemykání obsahu pro přátele
  • On-line archiv od roku 1995
  • a mnoho dalšího...

Máte již předplatné? Přihlaste se.

Přihlásit se

Zajímá vás jen tento článek? Dočtěte si ho za 19 Kč.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.
Newsletter

Byznys podle HN

Nechcete, aby vám uniklo to nejdůležitější z byznysu a finančních trhů?

Každý pátek od nás dostanete souhrn klíčových událostí doplněných o kontext. Autory jsou přední osobnosti Hospodářských novin: Jaroslav Mašek, Luděk Vainert, Milan Mikulka, Jana Klímová a Martin Ehl.

Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem příjmu newsletteru. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru