Skupina Zachraň jídlo, která loni v září uspořádala na Václavském náměstí Hostinu pro tisíc, kde vařila lidem z jídla, jež by se vyhodilo, opět upozorní na problematiku plýtvání potravinami. Tentokrát se bude soustředit na plýtvání v oblasti zemědělství. Chce upozornit veřejnost, že je možné darovat potřebným jídlo koupené přímo od farmářů.

Happening s názvem Tisíc kilo se uskuteční v sobotu 18. října od 9 do 12 hodin na piazzetě Národního divadla. Rozdávat hotové jídlo se tady letos nebude, zato si lidé mohou odnést plné tašky brambor, mrkví nebo květáků za symbolickou cenu. Darují je čeští malí a střední zemědělci, kteří mají svá pole v blízkosti Prahy.

Důvodů, proč by tuto zeleninu museli vyhodit nebo zkompostovat, je několik: kromě nadměrné produkce v určitých obdobích hraje roli také nestálá poptávka, levné konkurenční zboží ze zahraničí a velké nároky prodejních řetězců na estetickou kvalitu zeleniny. Například brambory jsou příliš malé či velké, ředkvičky mají listy nažloutlé nebo mrkve jsou příliš zkroucené. Výživová hodnota této zeleniny je ovšem stejná jako té prvotřídní, prodávané na pultech obchodů. 

Skupina Zachraň jídlo chce tímto happeningem upozornit veřejnost na to, že pěstitelé zeleniny a ovoce svou úrodu nemusejí vyhazovat, ale mohou ji darovat Potravinové bance, která dál produkty distribuuje potřebným. Čerstvých produktů má přitom velký nedostatek.

“Protože jsou mezi našimi odběrateli také dětské domovy, azylové domy pro matky s dětmi, domovy na půl cesty, Klokánky a další zařízení pečující o děti, přivítali bychom přísun čerstvého ovoce a zeleniny, které jsou nezbytné pro zdravý vývoj dětského organismu,” říká Věra Doušová, předsedkyně Potravinové banky Praha.   

"Problém plýtvání jídlem je velice komplexní a má mnoho rozměrů. Rozhodli jsme se upozornit zrovna na tuto část potravinového řetězce, protože vyhazováním jídla při jeho výrobě a distribuci se u nás nikdo nezabývá. Existuje přitom způsob, jak alespoň část nechtěné úrody zužitkovat, tedy darovat ji. Zároveň chceme vyzvat stát, zemědělce, obchodní řetězce a veřejnost, aby začaly o tomto problému diskutovat,” říká Adam Podhola ze Zachraň jídlo.

Celosvětově je množství vyhazovaného jídla v zemědělství velkou neznámou. Podle studie vypracované pro Evropský parlament byla v České republice v roce 2006 znehodnocena na úrovni zemědělské produkce téměř čtvrtina všeho vyhozeného jídla, což se rovná asi 450 000 tunám. Celkově na každého Čecha připadá okolo 187 kilogramů vyplýtvaných potravin ročně.

Proti plýtvání jídlem bojuje i projekt Potraviny pomáhají, který pořádá platforma Byznys pro společnost a Česká federace potravinových bank. V sobotu 22. listopadu se uskuteční druhý ročník Národní potravinové sbírky. Tato sbírka proběhne po celé České republice ve více než 160 prodejnách obchodních řetězců Tesco, Kaufland, Penny Market, Globus a Albert a ve všech prodejnách DM.

Stejně jako minulý rok zde bude možnost koupit a darovat trvanlivé potraviny na pomoc lidem v nouzi v charitativních zařízeních daného kraje. Sbírka spolu s projektem Potraviny pomáhají upozorňuje na nedostatek potravin mezi některými skupinami obyvatel, jako jsou senioři, matky s dětmi nebo rodiny v tísni, a umožňuje projevit solidaritu a pomoc konkrétním a adresným způsobem.

Tisíce Čechů, které se do sbírky zapojily loni, darovaly 55,5 tun potravin a firmy navíc přispěly dalšími 10,5 tunami potravin, což celkem představuje 132 000 porcí jídel. Nejvíce potravin se vybralo v Praze (15,2 tuny) a Moravskoslezském kraji (10,1 tuny). 

Související
Newsletter

Byznys podle HN

Nechcete, aby vám uniklo to nejdůležitější?

Pro naše čtenáře připravujeme každý týden newsletter o byznysu a finančních trzích. Stačí zde zadat svůj email a každý pátek od nás dostanete souhrn událostí, které byste neměli minout. A přidáme osobní tipy čtyř osobností newsroomu Hospodářských novin. Píše Martin Jašminský, Luděk Vainert, Luboš Kreč a Petr Kain.

Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů a zasíláním obchodních sdělení, více informací ZDE. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru