Udělat tečku za plýtváním a vyhazováním potravin v supermarketech se rozhodla skupina 63 francouzských poslanců z různých politických stran. Ke konci července předložili návrh zákona, podle kterého by prodejny s plochou nad tisíc metrů čtverečních musely neprodané potraviny a zboží těsně před vypršením spotřební lhůty, které by taktéž skončilo v kontejnerech, povinně posílat na charitu nebo do potravinových bank.
„Chceme naplnit ledničky charitativních organizací. Kvůli krizi stále více Francouzů potřebuje potravinovou pomoc,“ nechal se slyšet předkladatel zákona, poslanec za Unii pro lidové hnutí (UMP) Jean-Pierre Decool.
„Nechápu, že nikdo neměl podobný nápad už dříve,“ doplnil politik, který se inspiroval příkladem Belgie. Tam podobný zákon platí už od května.
Každý supermarket ve Francii vyprodukuje za rok 200 tun odpadků. A to je podle Decoola neúnosné. Navíc se odhaduje, že Francouzi ročně vyhodí až 30 kilogramů jídla – z toho sedm kilogramů připadá na výrobky, které se do odpadkového koše dostaly ještě neotevřené, upozorňuje deník Le Figaro.
Vedle přístupu k veškerému on-line obsahu HN můžete mít:
- Mobilní aplikaci HN
- Web bez reklam
- Odemykání obsahu pro přátele
- On-line archiv od roku 1995
- a mnoho dalšího...
Byznys podle HN
Nechcete, aby vám uniklo to nejdůležitější z byznysu a finančních trhů?
Každý pátek od nás dostanete souhrn klíčových událostí doplněných o kontext. Autory jsou přední osobnosti Hospodářských novin: Jaroslav Mašek, Luděk Vainert, Milan Mikulka, Jana Klímová a Martin Ehl.
Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem příjmu newsletteru. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.
Přihlásit se k odběru