Britský řetězec supermarketů Sainsbury’s našel cestu, jak ekologicky využít neprodané potraviny a ještě získat levněji energii na provoz. Jedna z jeho prodejen v Cannocku ve Velké Británii začala všechny své neprodané potraviny posílat do bioplynové stanice.

Ta dokáže potraviny přeměnit na biologický metan, který se pak používá k výrobě energie. Informoval o tom například časopis CSR Fórum. Firma Sainsbury’s nainstalovala do svého obchodu 1,5 kilometru dlouhý kabel, který přivádí elektřinu z bioplynky přímo do supermarketu.

Takže prodejna získává energii ze svých odpadů, a je jí dokonce tolik, že vystačí na celý provoz prodejny. „Sainsbury’s neposílá absolutně žádný odpad na skládky. Neustále hledáme nové cesty, jak věci znovu použít a recyklovat,“ říká pro BBC Paul Crewe, který má ve firmě na starosti udržitelnost. „Jsme rádi, že můžeme být prvním obchodem v zemi, který skutečně celý běží jen na svůj vlastní odpad,“ dodává Crewe. 

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Předplatitelé mají i řadu dalších výhod: nezobrazují se jim reklamy, mohou odemknout obsah kamarádům nebo prohlížet archiv.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.
Newsletter

Byznys podle HN

Nechcete, aby vám uniklo to nejdůležitější?

Pro naše čtenáře připravujeme každý týden newsletter o byznysu a finančních trzích. Stačí zde zadat svůj email a každý pátek od nás dostanete souhrn událostí, které byste neměli minout. A přidáme osobní tipy čtyř osobností newsroomu Hospodářských novin. Píše Martin Jašminský, Luděk Vainert, Luboš Kreč a Petr Kain.

Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů a zasíláním obchodních sdělení, více informací ZDE. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru