Místo do koše putují neprodané porce obědů a večeří do auta s chladicím boxem a pak přímo na ulici, do improvizované jídelny. Naplní žaludky bezdomovců a chudých lidí, kteří se do těchto pouličních jídelen chodí pravidelně najíst.

Americká organizace Food Recovery Network, která už čtvrtým rokem zajišťuje, aby se neprodané jídlo z restaurací, jídelen, školních menz a fastfoodů po celých Spojených státech dostalo k lidem, kteří jej potřebují, letos v dubnu spustila unikátní certifikační program. Je to vůbec první celonárodní certifikační akce, v níž každý podnik, který se rozhodne darovat své zbylé jídlo potřebným, dostane na dveře speciální zelenou nálepku Food Recovery Certified, která značí, že toto místo se zapojilo do programu proti plýtvání jídlem.

„V Americe se promrhá množství jídla v řádech miliard kil,“ říká Ben Simon, zakladatel Food Recovery Network. „Zatím toho pro omezení plýtvání jídlem neděláme dost. Každá restaurace, každá jídelna a vůbec všechny jídelní provozovny by měly darovat své zbylé pokrmy,“ podotýká Simon.

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Předplatitelé mají i řadu dalších výhod: nezobrazují se jim reklamy, mohou odemknout obsah kamarádům nebo prohlížet archiv.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.
Newsletter

Byznys podle HN

Nechcete, aby vám uniklo to nejdůležitější?

Pro naše čtenáře připravujeme každý týden newsletter o byznysu a finančních trzích. Stačí zde zadat svůj email a každý pátek od nás dostanete souhrn událostí, které byste neměli minout. A přidáme osobní tipy čtyř osobností newsroomu Hospodářských novin. Píše Martin Jašminský, Luděk Vainert, Luboš Kreč a Petr Kain.

Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů a zasíláním obchodních sdělení, více informací ZDE. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru