Masivní žlutý nakladač s rachotem nabírá stovky kil barevné směsi ovoce a zeleniny a odváží je do hluboké černé nádrže. Jakmile se za návozem zavřou široké vzduchotěsné dveře, kvašení neboli fermentační proces může začít. „Teď to potrvá přesně 28 dní, než tu nádrž znova otevřeme. Mezitím bakterie dělají svou práci – tedy rozkládají hmotu a vyrábějí metan, který si my průběžně odčerpáváme,“ vysvětluje Jan Svoboda, jenž má zde, v bioplynové stanici Odas ve Žďáru nad Sázavou, na starosti provoz.

Je to jedna z pouhých dvou bioplynových stanic v Česku, které mohou zpracovávat odpad ze supermarketů a velkoskladů. Tyto potraviny, jež se neprodají, dokáže přeměnit na bioplyn a z něj pak vyrobit elektřinu a teplo. 

Článek pro předplatitele
Ještě na vás čeká 90 % článku. Pokračovat ve čtení můžete jako náš předplatitel.

Vedle přístupu k veškerému on-line obsahu HN můžete mít:

  • Mobilní aplikaci HN
  • Web bez reklam
  • Odemykání obsahu pro přátele
  • On-line archiv od roku 1995
  • a mnoho dalšího...

Máte již předplatné? Přihlaste se.

Přihlásit se

Zajímá vás jen tento článek? Dočtěte si ho za 19 Kč.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.