Hamburger je dnes jednou z ikon amerického životního stylu. Cesta za jeho původem ale vede do Evropy. Nijak překvapivě přímo na sever Německa, konkrétně do Hamburku. Odtud až ke středověkým kupcům, kteří se od Tatarů kočujících tehdy rovinami kolem Baltského moře naučili škrábat syrové maso a vyrábět z něj předchůdce dnešního tataráku.

Kdy přesně první kuchař naškrábané hovězí maso opekl, místo aby je snědl syrové, nevíme - jisté je jen to, že se to stalo a že si Němci své karbanátky z hovězího oblíbili. A tak se recept na masové placky dostal společně s tisícovkami německých imigrantů v 19. století do Ameriky.

Zatím jste si přečetli 10 % textu. Pokračování je k dispozici pouze pro platící čtenáře.

Předplatitelé mají i řadu dalších výhod: nezobrazují se jim reklamy, mohou odemknout obsah kamarádům nebo prohlížet archiv.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.