Zhruba před deseti lety si student Princentonské univerzity Mark Herrema četl článek v novinách o tom, jak z kravínů uniká obrovské množství metanu. A napadlo ho, že by bylo dobré ho nějak využít. Řekl si, že by stálo za to nějakým způsobem získat ze vzduchu oxid uhličitý a využít ho ve výrobě. Dal se dohromady se svým přítelem z dětství Kentonem Kimmelem, který studoval biomedicínu na Northwesternské univerzitě.

„Pracovali jsme opravdu tvrdě. Připadal jsem si jak nějaký zřízenec,“ vzpomíná dnes Herrema na dobu před deseti lety, kdy se svým společníkem pracoval na projektu dvanáct až čtrnáct hodin denně včetně víkendů. První výsledky svého pokusu testovali v pronajaté laboratoři.

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Předplatitelé mají i řadu dalších výhod: nezobrazují se jim reklamy, mohou odemknout obsah kamarádům nebo prohlížet archiv.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.
Newsletter

Byznys podle HN

Nechcete, aby vám uniklo to nejdůležitější?

Pro naše čtenáře připravujeme každý týden newsletter o byznysu a finančních trzích. Stačí zde zadat svůj email a každý pátek od nás dostanete souhrn událostí, které byste neměli minout. A přidáme osobní tipy čtyř osobností newsroomu Hospodářských novin. Píše Martin Jašminský, Luděk Vainert, Luboš Kreč a Petr Kain.

Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů a zasíláním obchodních sdělení, více informací ZDE. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru