Pavel Kapler (34)

Vzdělání
- Vystudoval aplikovanou a krajinnou ekologii na Mendelově univerzitě v Brně a Právnickou fakultu Masarykovy univerzity.

Kariéra
- Od roku 2010 pracuje jako správce a manažer České vědecké stanice J. G. Mendela v Antarktidě.
- Vedl také poslední dvě expedice do Antarktidy.
- Působí i jako tajemník Národního centra výzkumu polárních oblastí.

Soukromí
- Je svobodný a bezdětný.
- Odpočívá při sjíždění řek nebo při jízdě na kolečkových bruslích.

Hlavním cílem je výzkum změny klimatu, kromě něj ale budou v praxi testovat také odolnost potravin firem Hamé a Pro-Bio a prověřovat, jak funguje prototyp malé větrné elektrárny společnosti Simeti Technologies.

Letos budete poprvé ve výzkumné stanici v Antarktidě testovat i výrobky komerčních firem. Třeba potraviny od Hamé. Co chcete sledovat?

Bude nás zajímat, jak se trvanlivé potraviny chovají v extrémních podmínkách. Jídlo v Antarktidě skladujeme ve speciálních kontejnerech mimo stanici, které jsou opravdu velmi málo izolované proti venkovní teplotě. Ta může v téhle oblasti klesnout na minus 30 stupňů Celsia, nebo naopak vystoupit na plus 10 stupňů. Teplota navíc kolísá, rozdíly mezi dnem a nocí jsou markantní. Budeme sledovat a zaznamenávat konzistenci, barvu, chuť a vůni potravin, které následně i zkonzumujeme. Přivezeme zpět také vzorky pro laboratorní analýzy.

Jaké výrobky se chystáte testovat?

Vybrali jsme trvanlivé potraviny, které zároveň přijdou polárníkům k chuti, budou to konzervovaná masa ve vlastní šťávě a hotová jídla, paštiky, marmelády, kompoty nebo sterilovaná zelenina. Už při předchozích pobytech se ukázalo, že právě zelenina, která není dostatečně zasolená nebo naložená v tuku, reaguje na změny teploty citlivěji. Rády přemrzají třeba sterilované okurky. A výkyvy teplot špatně snášejí i rybičky v konzervě, v podstatě se proměnily v pastu. Naopak malý dopad mají teplotní extrémy třeba na marmelády. Zajímavé bude určitě také sledovat rozdíly mezi chováním paštiky v plechu a v hliníkové fólii.

Kdy budete mít výsledky?

Zhruba za rok a půl. Nyní odjíždíme jako každý rok na dvouměsíční expedici. Část potravin budeme rovnou na místě testovat, část chceme nechat ve skladovacím kontejneru do příští expedice a až pak vzorky vyhodnotit. Během roku totiž bude jídlo vystaveno daleko větším extrémům a kolísání teplot.

Zatím jste si přečetli 60 % textu. Pokračování je k dispozici pouze pro platící čtenáře.

Předplatitelé mají i řadu dalších výhod: nezobrazují se jim reklamy, mohou odemknout obsah kamarádům nebo prohlížet archiv.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.
Newsletter

Byznys podle HN

Nechcete, aby vám uniklo to nejdůležitější?

Pro naše čtenáře připravujeme každý týden newsletter o byznysu a finančních trzích. Stačí zde zadat svůj email a každý pátek od nás dostanete souhrn událostí, které byste neměli minout. A přidáme osobní tipy čtyř osobností newsroomu Hospodářských novin. Píše Martin Jašminský, Luděk Vainert, Luboš Kreč a Petr Kain.

Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů a zasíláním obchodních sdělení, více informací ZDE. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru