Plzeňský Prazdroj zdraží od 1. listopadu lahvová a plechovková piva v průměru o 0,7 procenta. Ceny sudových a tankových piv všech typů zůstanou stejné.

"Tímto krokem chce největší český pivovar přitáhnout Čechy zpět do restaurací, hospod a barů," řekla jeho mluvčí Kateřina Krásová.

Pivovar zdražoval naposledy loni v říjnu, a to v průměru o tři procenta, nejvíce lahvová piva. V novodobé historii Prazdroje jde o nejmenší meziroční zvýšení cen.

Konkrétní zdražení lahvových a plechovkových piv Pilsner Urquell, Gambrinus, Radegast a Velkopopovický Kozel firma neuvedla. Podle mluvčí závisí ceny na pultech na cenové politice obchodníků. Prodejní ceny v jednotlivých obchodech se tak mohou lišit.

 

"Při úpravě cen jsme zohlednili zvýšení výrobních nákladů. Nicméně, ke zvýšení cen dochází v průměru pouze o 0,7 procenta, což je pod úrovní inflace," uvedla Krásová. Podle ní se zdražení týká "vybraných značek a typů balení piva v plechovkách a lahvích".

Pokles prodeje čepovaného piva hlásí české pivovary tři roky. Nyní prodají podle pivovarských svazů v restauracích přes 43 procent piva, ještě v roce 2010 to bylo přes 50 procent.

Prazdroj prodal loni v Česku a ve více než 50 dalších zemích téměř 9,9 milionu hektolitrů piva, téměř stejný objem jako v roce 2011. Na domácím trhu uplatnil 6,8 milionu hektolitrů, což znamenalo meziroční pokles o téměř jedno procento.

Přímý export pivovaru byl loni rekordní a činil 920 000 hektolitrů piva, meziročně o tři procenta více. Licenční výroba piv zůstala podobná a činila 2,1 milionu hektolitrů.

Pivovar, který má na českém pivním trhu zhruba 45procentní podíl, vykázal v minulém finančním roce (od 1. dubna 2012 do letošního 31. března) hrubý zisk 3,481 miliardy korun. Tržby největšího domácího pivovaru činily 13,528 miliardy Kč. Meziroční srovnání letos firma neuvedla, protože předchozí účetní období mělo délku 24 měsíců.

Související
Newsletter

Byznys podle HN

Nechcete, aby vám uniklo to nejdůležitější?

Pro naše čtenáře připravujeme každý týden newsletter o byznysu a finančních trzích. Stačí zde zadat svůj email a každý pátek od nás dostanete souhrn událostí, které byste neměli minout. A přidáme osobní tipy čtyř osobností newsroomu Hospodářských novin. Píše Martin Jašminský, Luděk Vainert, Luboš Kreč a Petr Kain.

Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů a zasíláním obchodních sdělení, více informací ZDE. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru