Sklenička vína má podle výzkumů pozitivní vliv na lidské zdraví, a proto ji lidem "na srdce a cévy" doporučují i lékaři. Dát si však dvě deci vína po ránu a další dvě k obědu může málokdo.

Čeští vědci se proto nechali prokázanými účinky vína inspirovat a vyvinuli nový produkt. Šťávu, která podobně jako víno obsahuje léčivou látku resveratrol, ale nemá v sobě promile alkoholu. Pít ji tak lze kdykoliv.

"O tom, že víno obsahuje resveratrol, který má příznivé účinky na zdraví, se ví. Je totiž obsažen ve slupkách bobulí hroznového vína," vysvětluje vědecký pracovník Výzkumného ústavu potravinářského Praha Milan Houška. "Naším úkolem bylo najít způsob, jak resveratrol z hroznů převést do hroznové šťávy a najít jeho optimální míru koncentrace, aby jeho účinky byly aplikovatelné co nejpřirozenější cestou pro maximální počet lidí," vysvětluje cíle pětiletého výzkumu. 

Zbývá vám ještě 80 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se