Možným využitím řas v energetice pro výrobu bionafty nebo jako doplňkového paliva v bioplynových elektrárnách se zabývají i vědci v Česku.

V Mikrobiologickém ústavu Akademie věd v Třeboni se řasovými technologiemi začali zabývat jako jedni z prvních už v šedesátých letech. Mají tedy ve výzkumu padesátiletou tradici a radí i expertům v dalších evropských zemích.

"Cesta ke komerčně využitelným biopalivům vyráběným z řas bude ještě dlouhá," říká pro IHNED.cz docent Jiří Masojídek z Mikrobiologického ústavu a dodává, že byznys kolem řas se zatím točí hlavně v potravinářství a kosmetice.

"O řasách se mluví jako o biopalivech druhé nebo třetí generace. Druhá protože jsou to takové rostliny, které nekonkurují potravním plodinám na polích - tedy řepce a kukuřici," vysvětluje Masojídek.

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Předplatitelé mají i řadu dalších výhod: nezobrazují se jim reklamy, mohou odemknout obsah kamarádům nebo prohlížet archiv.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.
Newsletter

Byznys podle HN

Nechcete, aby vám uniklo to nejdůležitější?

Pro naše čtenáře připravujeme každý týden newsletter o byznysu a finančních trzích. Stačí zde zadat svůj email a každý pátek od nás dostanete souhrn událostí, které byste neměli minout. A přidáme osobní tipy čtyř osobností newsroomu Hospodářských novin. Píše Martin Jašminský, Luděk Vainert, Luboš Kreč a Petr Kain.

Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů a zasíláním obchodních sdělení, více informací ZDE. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru