Dean Cooper prodává ve svém řeznictví v Adelaide výhradně klokaní maso už třicet let. Za tu dobu si vybudoval stálou klientelu, která se naučila maso vačnatců používat na steaky nebo třeba do lasagní.

"Klokaní maso je velmi zdravé. Není tučné a obsahuje například železo. A pokud se nerozvaří, je neskutečně křehké," popisuje předmět svého byznysu klokaní řezník.

Na klokanech si tradičně pochutnávají i původní Austrálci. Zároveň by se ale spousta Australanů klokana na talíři nedotkla. Buď ho považují za něco podřadného, nebo naopak ke zvířeti vzhlížejí jako k symbolu s úctou.

Když se reportérka britské BBC Funchsia Dunlop pokoušela v Adelaide najít restauraci, která by měla v nabídce nějakou klokaní pochoutku, nejprve nepochodila. Až nakonec se na ni v jediném podniku usmálo štěstí a klokaní filet si objednala. Jak jí ale vzápětí sdělil šéf restaurace Nick Filsell, chodí na něj převážně cizinci.

"Klokaní maso je považováno za něco neobvyklého, jako maso z krokodýla nebo z emu. Místní to nechtějí," shrnul restauratér.

Zbývá vám ještě 70 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se