Dean Cooper prodává ve svém řeznictví v Adelaide výhradně klokaní maso už třicet let. Za tu dobu si vybudoval stálou klientelu, která se naučila maso vačnatců používat na steaky nebo třeba do lasagní.

"Klokaní maso je velmi zdravé. Není tučné a obsahuje například železo. A pokud se nerozvaří, je neskutečně křehké," popisuje předmět svého byznysu klokaní řezník.

Na klokanech si tradičně pochutnávají i původní Austrálci. Zároveň by se ale spousta Australanů klokana na talíři nedotkla. Buď ho považují za něco podřadného, nebo naopak ke zvířeti vzhlížejí jako k symbolu s úctou.

Když se reportérka britské BBC Funchsia Dunlop pokoušela v Adelaide najít restauraci, která by měla v nabídce nějakou klokaní pochoutku, nejprve nepochodila. Až nakonec se na ni v jediném podniku usmálo štěstí a klokaní filet si objednala. Jak jí ale vzápětí sdělil šéf restaurace Nick Filsell, chodí na něj převážně cizinci.

"Klokaní maso je považováno za něco neobvyklého, jako maso z krokodýla nebo z emu. Místní to nechtějí," shrnul restauratér.

Zatím jste si přečetli 30 % textu. Pokračování je k dispozici pouze pro platící čtenáře.

Předplatitelé mají i řadu dalších výhod: nezobrazují se jim reklamy, mohou odemknout obsah kamarádům nebo prohlížet archiv.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.
Newsletter

Byznys podle HN

Nechcete, aby vám uniklo to nejdůležitější?

Pro naše čtenáře připravujeme každý týden newsletter o byznysu a finančních trzích. Stačí zde zadat svůj email a každý pátek od nás dostanete souhrn událostí, které byste neměli minout. A přidáme osobní tipy čtyř osobností newsroomu Hospodářských novin. Píše Martin Jašminský, Luděk Vainert, Luboš Kreč a Petr Kain.

Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů a zasíláním obchodních sdělení, více informací ZDE. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru