Časopis dTest odhalil přítomnost plísně v pivech 33 různých značek. V pěti případech, kdy pivo obsahovalo vyšší podíl mytoxinů, podal časopis podnět na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci (SZPI). Nejvíce mykotoxinů obsahovalo tmavé pivo Svijany – Svijanská kněžna. Vypití pouhého litru takového piva může způsobit zdravotní obtíže, varuje dTest.

Litr Svijanské kněžny s obsahem alkoholu 5,2 procenta obsahoval 85 mikrogramů mytoxinu. "Litr 'nejzamořenějšího' piva obsahoval takovou porci mykotoxinů, že jeho vypitím už bychom překročili maximální tolerovatelnou dávku této škodliviny na jeden den," vysvětluje dTest.

Jaká piva se testovala a jak to dopadlo? Měl časopis své degustátory? Ptejte se Nikoly Švábové z dTestu on-line od 13 do 14 hodin ZDE

Vyšší podíl jedovatých látek měla i speciální piva Primátor polotmavý 13 %, Žatec Sváteční speciál, Primátor Rytířský 21 % a Vyškovské pivo Tmavý džbán, které se řadí mezi ležáky.

Denní přípustná dávka předmětného mykotoxinu podle manažera testování Václava Beneše se stanovuje velmi jednoduše. "Na jeden kilogram hmotnosti jej může přijmout člověk jeden mikrogram. Vyšší dávky mykotoxinů se pak mohou projevovat například bolestmi hlavy či nevolností," uvedl Beneš. Negativní zdravotní důsledky příjmu mykotoxinů se ovšem projevují především při opakované konzumaci, jejich dlouhodobé působení může vést až k oslabení imunity, dodal.

 

Podle Beneše nyní zjištění dTestu prověřuje SZPI, poznamenal ale, že pivo je ovšem poněkud paradoxně potravinou, na níž se limity pro obsah mykotoxinů nevztahují.

Jedovaté látky přecházejí do piva z plesnivého ječmene pro výrobu sladu. Časopis dTest testoval 50 značek lahvového piva.

Související
Newsletter

Byznys podle HN

Nechcete, aby vám uniklo to nejdůležitější?

Pro naše čtenáře připravujeme každý týden newsletter o byznysu a finančních trzích. Stačí zde zadat svůj email a každý pátek od nás dostanete souhrn událostí, které byste neměli minout. A přidáme osobní tipy čtyř osobností newsroomu Hospodářských novin. Píše Martin Jašminský, Luděk Vainert, Luboš Kreč a Petr Kain.

Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů a zasíláním obchodních sdělení, více informací ZDE. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru