Časopis dTest odhalil přítomnost plísně v pivech 33 různých značek. V pěti případech, kdy pivo obsahovalo vyšší podíl mytoxinů, podal časopis podnět na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci (SZPI). Nejvíce mykotoxinů obsahovalo tmavé pivo Svijany – Svijanská kněžna. Vypití pouhého litru takového piva může způsobit zdravotní obtíže, varuje dTest.
Litr Svijanské kněžny s obsahem alkoholu 5,2 procenta obsahoval 85 mikrogramů mytoxinu. "Litr 'nejzamořenějšího' piva obsahoval takovou porci mykotoxinů, že jeho vypitím už bychom překročili maximální tolerovatelnou dávku této škodliviny na jeden den," vysvětluje dTest.
Jaká piva se testovala a jak to dopadlo? Měl časopis své degustátory? Ptejte se Nikoly Švábové z dTestu on-line od 13 do 14 hodin ZDE
Vyšší podíl jedovatých látek měla i speciální piva Primátor polotmavý 13 %, Žatec Sváteční speciál, Primátor Rytířský 21 % a Vyškovské pivo Tmavý džbán, které se řadí mezi ležáky.
Vedle přístupu k veškerému on-line obsahu HN můžete mít:
- Mobilní aplikaci HN
- Web bez reklam
- Odemykání obsahu pro přátele
- On-line archiv od roku 1995
- a mnoho dalšího...
Byznys
Nechcete, aby vám uniklo to nejdůležitější z byznysu a finančních trhů?
Každý pátek od nás dostanete souhrn klíčových událostí doplněných o kontext. Autory jsou přední osobnosti Hospodářských novin: Jaroslav Mašek, Luděk Vainert, Milan Mikulka, Jana Klímová a Martin Ehl.
Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem příjmu newsletteru. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.
Přihlásit se k odběru