Nizozemská letecká společnost KLM začala zkoušet lety, při nichž bude jako palivo používat směs kerosinu a zbytku stolního oleje.

Firma uvedla, že jde o ekologičtější způsob pohonu, protože stolní olej proti klasickému palivu snižuje emise uhlíku až o 80 procent. V pátek odstartoval z mezinárodního letiště JFK v New Yorku letoun, který měl namířeno do Amsterodamu.

Použitý olej na smažení pocházel z vyvařovny v americkém státě Louisiana. Tam sloužil k přípravě takzvaných cajunských jídel, což jsou speciality převážně francouzského stylu.

Směs ekologičtějšího paliva je z 25 procent složena z recyklovaného stolního oleje a ze 75 procent z klasického leteckého paliva, tedy kerosinu.

Společnost potvrdila, že po prvním pátečním letu budou testy pokračovat na dalších 24 spojích přes Atlantik. Zkoušet se bude vždy ve čtvrtek, a to po dobu šesti měsíců.

Šéf KLM Camiel Eurlings listu The New York Post z legrace řekl, že když letadlo tankuje, je cítit něco jako hranolky. Olej, který sloužil k přípravě smažených korýšů a dalších specialit, se po použití přímo v Louisianě zpracoval a odtud pak putoval na letiště do New Yorku.

Související
Newsletter

Byznys podle HN

Nechcete, aby vám uniklo to nejdůležitější?

Pro naše čtenáře připravujeme každý týden newsletter o byznysu a finančních trzích. Stačí zde zadat svůj email a každý pátek od nás dostanete souhrn událostí, které byste neměli minout. A přidáme osobní tipy čtyř osobností newsroomu Hospodářských novin. Píše Martin Jašminský, Luděk Vainert, Luboš Kreč a Petr Kain.

Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů a zasíláním obchodních sdělení, více informací ZDE. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru