Co je Alter eko?

Renomovaní čeští ekonomové v rolích moderátorů a jejich exkluzivní hosté diskutující o aktuálním ekonomickém dění v České republice i ve světě. To je pořad Alter eko, se kterým se můžete pravidelně setkávat i na stránkách týdeníku Ekonom. Další díly pořadu Alter eko najdete zde: http://ekonom.ihned.cz/altereko


Polská sůl, koňské maso, pančovaný alkohol... Vždy, když se objeví problém s potravinami, tak se o něm intenzivně mluví, hledá se řešení, uvažuje se o změně legislativy. Jenže pak se na to nějak zapomene.

 

Je to tak: Sejde z očí, sejde z mysli. Stane se nějaký malér, vymýšlejí se různá opatření a panuje obrovské nadšení je přijmout, jenže za dva měsíce to vyšumí a bohužel to vyšumí více či méně v neprospěch spotřebitele.


Vědí řetězce, co vůbec kupují? Mají přehled o tom, z jakých surovin, z jakých zdrojů daná potravina pochází?

To je další velký problém. Nyní probíhá rozsáhlá diskuse kolem novely zákona o potravinách. Samozřejmě že za kvalitu a bezpečnost potravin odpovídá ten, kdo je uvádí na trh, tedy obchodník. Jenže to není tak jednoduché. Sortiment hypermarketů tvoří nějakých 50 tisíc výrobků, a obchodník do všeho nevidí a není schopen v žádném případě zkontrolovat, jestli je daný výrobek úplně bezvadný, zejména když je zabalený nebo se nedá vizuálně zjistit, že je škodlivý. Čili já říkám ano, obchodník je zodpovědný, ale ta zodpovědnost by se měla rozdělit. Mělo by se říci, že spoluzodpovědný je i výrobce, a to dát přímo do zákona. 

Na úrovni Evropské unie platí legislativa, která dohlíží prakticky na všechno. Nakolik se míjí účinkem?

Velký problém je v tom, že dozorové orgány v jednotlivých členských zemích nepracují stejně a rovnoměrně. U nás je známo, že máme velmi přísný dohled, zejména potravinářskou inspekci, veterinární správu. Bohužel v Evropské unii to tak všude nefunguje. Kdyby Polsko mělo stejně vyrovnaný aparát, tak by se ty excesy z poslední doby nikdy nestaly. V Česku máme dokonce lepší systém, než mají Němci. 

Zákazník přijde do obchodu a tam už pouze vidí regály plné zboží. Co se však za tím skrývá?

Mnoho lidí si neuvědomuje, jak složitá je práce v obchodě a ještě je navíc velice špatně placená. U nás jsou průměrné mzdy ve výši 13 tisíc, což je asi polovina průměru v celé republice. Lidé navíc dělají soboty a neděle. Také vzhledem k šílené fluktuaci se nedá vyhnout tomu, že se objeví lidská chyba jako například přelepování sýrů. Avšak nedomnívám se, že maloobchod je v Česku tak špatný, že plodil systémové chyby či v něm kypěl organizovaný zločin. 

Zhruba před 15 lety zemědělství tvořilo osm až deset procent hrubého domácího produktu. Dnes jsme na úrovni zhruba tří procent. Obdobné to bude v potravinářství. Není tady určitá možnost přece jen se vrátit ke kořenům?

Zemědělci se dnes více vyplatí pěstovat řepku a potom ji prodat panu Babišovi než se orientovat na chov dobytka, který je na pokraji ztrátovosti nebo je dokonce úplně ztrátový. Ekonomika dělá své. Pokud vím, nyní se zpracovává strategie zemědělství pro příští roky, a tam se například počítá s dotacemi na chov dobytka. My bychom velice uvítali, kdyby se vrátilo české maso do českých obchodů, ale není to tak jednoduché a ekonomická situace v tom hraje zásadní roli.

Přehrajte si celý rozhovor:

Alter Eko Juračka
Alter_Eko_Juracka.mp4.jpg

 

Zatím jste si přečetli 100 % textu. Pokračování je k dispozici pouze pro platící čtenáře.

Předplatitelé mají i řadu dalších výhod: nezobrazují se jim reklamy, mohou odemknout obsah kamarádům nebo prohlížet archiv.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.
Newsletter

Byznys podle HN

Nechcete, aby vám uniklo to nejdůležitější?

Pro naše čtenáře připravujeme každý týden newsletter o byznysu a finančních trzích. Stačí zde zadat svůj email a každý pátek od nás dostanete souhrn událostí, které byste neměli minout. A přidáme osobní tipy čtyř osobností newsroomu Hospodářských novin. Píše Martin Jašminský, Luděk Vainert, Luboš Kreč a Petr Kain.

Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů a zasíláním obchodních sdělení, více informací ZDE. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru