Hořkosladký nádech přinesl loňský rok švýcarským čokoládovnám. Klesly jim tržby, jak na klíčovém domácím trhu, tak i v zahraničí, snížil se i objem vyvezené čokolády.

Za hlavního viníka označila asociace Chocosuisse, která sdružuje 18 výrobců sladké pochoutky, silný švýcarský frank. I tak se ale jejich tržby drží na vysoké úrovni.

Za vším hledej frank

Prodej švýcarských výrobců čokolády loni klesl o 2,2 procenta na zhruba 172 tisíc tun. Vyjádřeno v tržbách, byl propad ještě větší, o 3,4 procenta na 1,6 miliardy švýcarských franků.

"Nadhodnocený švýcarský frank zdražil švýcarské čokoládové výrobky v zahraničí a naopak zlevnil dováženou čokoládu," komentovala vývoj v uplynulém roce asociace Chocosuisse.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se