Jan Hůda (60)

Vzdělání:
Absolvoval Střední rybářskou školu technickou ve Vodňanech, poté Vysokou školu zemědělskou. V roce 2009 dokončil postgraduální studium.

Kariéra:
Začínal ve Státním rybářství Blatná. Od roku 1985 pracuje v Třeboni, většinou ve vedoucích funkcích, nyní je předsedou představenstva Rybářství Třeboň. Sedmkrát byl zvolen prezidentem Rybářského sdružení ČR.

Soukromí:
Má dva syny. V mládí dělal například judo, jako hobby má stále sportovní rybářství a myslivost.

Ačkoli je Česko největším vývozcem kaprů v Evropě, tomuto tradičnímu oboru může velmi rychle "ujet vlak". Nestor tuzemského rybářství Jan Hůda přemýšlí, jak srazit náklady či zavést nové technologie chovu.

"Klíčová by také byla dohoda na spolupráci v odbytové organizaci - ale zatím rybářům asi tolik neteče do bot, aby našli společnou řeč," říká šéf představenstva Rybářství Třeboň, jasné jedničky v oboru. A mimochodem - zvěsti o tom, že by se Mekkou českého rybářství chtěly stát konkurenční Vodňany, považuje za absurdní nápad (více viz).

Otázku, zda na Štědrý večer máte na stole kapra, považujte za ryze řečnickou...

Samozřejmě mám vždycky kapra - třeboňského kapra - a k němu si dávám ještě candáta nebo amura.

Třeba dealeři Pepsi a Coca-Coly občas tvrdí, že oba nápoje od sebe bezpečně rozeznají - poznáte vašeho třeboňského kapra od konkurenčního?

Nepoznám. Poznal bych ho od špatného, který byl třeba krmený kukuřicí v teplých oblastech. Ale kdyby mi někdo dal novohradského kapra nebo z Vysočiny, od Klatov, tak tam rozdíl není. Někdo si hraje na to, že pozná i kapry z různých třeboňských rybníků... Dobře se to poslouchá, ale je to taková latina. Sám jsem koštnul moc a moc kaprů, ale musel byste dělat organoleptické zkoušky, prověřit maso.

Kdo vám nejvíce konkuruje?

Kapři z jihu - z Chorvatska, z Maďarska. Naši jsou ale pomalu rostlí, mají větší podíl přirozené potravy, maso je tvrdší. Více chutná a lépe se dá upravovat. Stalo se nám, že jsme do Francie jednou přeprodali maďarské kapry, a zákazník to okamžitě poznal. Rozhoduje kvalita tuku a masa. Když je ryba pomalu narostlá, je kvalitnější.

Jaký kapr je nejlepší na štědrovečerní večeři? Menší je prý kvalitnější?

Není to tak. Větší ryba má větší kostice, ale jinak má každá stejný počet kostí. A není pravda, že větší je vždy tučnější. Je to podle toho, kde se chová. Prodávali jsme kapry o váze 4,5 kila a nikdo víc tuku nepoznal. Ani bahnem cítit nejsou.

 

Článek pro předplatitele
Ještě na vás čeká 30 % článku. Pokračovat ve čtení můžete jako náš předplatitel.

Vedle přístupu k veškerému on-line obsahu HN můžete mít:

  • Mobilní aplikaci HN
  • Web bez reklam
  • Odemykání obsahu pro přátele
  • On-line archiv od roku 1995
  • a mnoho dalšího...

Máte již předplatné? Přihlaste se.

Přihlásit se

Zajímá vás jen tento článek? Dočtěte si ho za 19 Kč.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Nepřeji si dostávat obchodní sdělení týkající se objednaných či obdobných produktů společnosti Economia, a.s. »

Zaškrtnutím políčka přijdete o možnost získávat informace, které přímo souvisí s vámi objednaným produktem. Mezi tyto informace může patřit například: odkaz na stažení mobilní aplikace, aktivační kód pro přístup k audioverzi vybraného obsahu, informace o produktových novinkách a změnách, možnost vyjádřit se ke kvalitě našich produktů a další praktické informace a zajímavé nabídky.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.
Newsletter

Byznys

Nechcete, aby vám uniklo to nejdůležitější z byznysu a finančních trhů?

Každý pátek od nás dostanete souhrn klíčových událostí doplněných o kontext. Autory jsou přední osobnosti Hospodářských novin: Jaroslav Mašek, Luděk Vainert, Milan Mikulka, Jana Klímová a Martin Ehl.

Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem příjmu newsletteru. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru