Pivovarnictví bylo výnosným podnikáním mnohem dříve, než jej ovládly moderní technologie. Aby velké pivovary v době před nerezovými tanky a počítačovými technologiemi mohly vyrobit miliony hektolitrů piva, zaměstnávaly tisíce lidí v profesích, po nichž dnes už z velké části zbylo jen jméno. Přečtěte si, co měli v pivovaru na starosti.

Šrotýři, šlotýři, sladčí

Takto v pivovarech říkali dělníkům, kteří vozili slad do mlýna k semletí, odměřovali ho do jednotlivých várek a připravovali také dříví k varnám, kde se vařilo pivo, a když bylo hotové, v sudech jej váleli a pak spouštěli (šrotovali) do sklepů. Přední šrotýř odpovídal i za expedici piva z pivovaru.

Zbývá vám ještě 80 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se