Česko dnes u Soudního dvora EU prohrálo v letitém sporu o pomazánkové máslo. Tímto způsobem není podle soudu tento český výrobek možné označovat, neobsahuje totiž dostatečné množství mléčného tuku, jak požadují unijní předpisy.

Podle nich jde o "roztíratelný tuk".

 České ministerstvo zemědělství (MZe) text rozsudku analyzuje, případně zahájí kroky ke změně vyhlášky pro mléko a mléčné výrobky, která je podle soudu v rozporu s bruselskými předpisy.

HNByznys na facebooku

/klikem na ikonu vstupte na profil/

U lucemburského tribunálu Česko v roce 2010 zažalovala Evropská komise, která v EU dohlíží na dodržování pravidel. Podle nich ale výrazem "máslo" je možné označovat pouze ty produkty, u nichž mléčný tuk tvoří nejméně 80 procent.

Problém je v tom, že české předpisy jsou mnohem tolerantnější, neboť umožňují toto označení používat u výrobků obsahujících nejméně 31 procent mléčného tuku.


"Kdyby se ten výrobek jmenoval jinak, může se stát, že výrobci nebudou muset respektovat jeho tradiční parametry a mohl by se vytratit z trhu úplně."

 Předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček


Přejmenování musí být okamžité

Česko musí vyhovět rozsudku v co nejkratší době. Pokud tak neučiní, může ho komise znovu zažalovat. Tentokrát však může rovněž navrhnout, aby soud rozhodl o uvalení peněžitých sankcí.

"Soudní dvůr určuje, že Česká republika tím, že povolila uvádění na trh mléčného výrobku, který nelze kvalifikovat jako máslo, pod obchodním označením 'pomazánkové máslo', nesplnila povinnosti, které pro ni vyplývají z nařízení," uvedl tribunál ve čtvrtečním prohlášení.

"Evropský soudní dvůr vystavil pomazánkovému máslu stopku, výrobek s třicetiletou tradicí budeme muset přejmenovat," uvedl v reakci na rozsudek europoslanec Jan Březina, který se touto problematikou zabývá. "Po loňském rozhodnutí Evropské komise neuznat pomazánkové máslo jako zaručenou tradiční specialitu je to druhá rána tomuto tradičnímu českému výrobku," dodal. Připomněl také, že rozhodnutí soudu je konečné a nelze se proti němu odvolat.

Protože rozsudek neobsahuje lhůtu, do kdy je nutno pomazánkové máslo přejmenovat, je třeba tak učinit bezodkladně, řekl dále Březina.

V praxi to znamená nutnost provést standardním způsobem změnu příslušných vnitrostátních předpisů a uvést je do souladu s rozsudkem. V případě pomazánkového másla se jedná o vyhlášku ministerstva, takže změna bude procedurálně velmi snadná a rychlá. V případě, že bychom je nerespektovali a označení pomazánkové máslo dál používali, hrozí nám pokuta v řádu miliónů eur, dodal Březina.

Podle ředitele Choceňské mlékárny Pavla Marka by případné nucené přejmenování pomazánkového másla přineslo problémy pro zákazníky, kteří budou mít problém se ve zboží zorientovat. Problémy budou mít i výrobci, kteří budou muset zboží přebalit a s tím souvisí zvýšení nákladů.

Mlékárny s rozhodnutím nesouhlasí

,,Považuji to za takovou krávovinu, že na to nemohu slušně reagovat. Lituji Evropskou unii, že se takovými věcmi zabývá, a že tak dalece postaví Českou republiku, když například Španělům vyhoví ve specialitách," řek pro IHNED.cz šéf mlékárny Madeta Milan Teplý.

Pomazánkové máslo není jediné

Češi se už dříve pokusili pro pomazánkové máslo vyjednat výjimku, kterou však komise zamítla. Praha neuspěla ani s žádostí o tom, aby pomazánkové máslo dostalo označení zaručená tradiční specialita.

To je udělováno za účelem propagace tradičních produktů se specifickým charakterem a chuťovými a technologickými vlastnostmi.

Z českého pohledu jde o druhý neúspěch v řadě v poslední době. Potravinářská společnost Hamé totiž neuspěla u Evropské komise s žádostí o zařazení "Marmelády meruňkové", "Marmelády jahodové" a "Marmelády linecké" na seznam tradičních zaručených specialit EU.

Název marmeláda se smí podle EU používat jen pro výrobky z citronů a pomerančů, vše ostatní je džem.

Související
Newsletter

Byznys podle HN

Nechcete, aby vám uniklo to nejdůležitější?

Pro naše čtenáře připravujeme každý týden newsletter o byznysu a finančních trzích. Stačí zde zadat svůj email a každý pátek od nás dostanete souhrn událostí, které byste neměli minout. A přidáme osobní tipy čtyř osobností newsroomu Hospodářských novin. Píše Martin Jašminský, Luděk Vainert, Luboš Kreč a Petr Kain.

Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů a zasíláním obchodních sdělení, více informací ZDE. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru