Letošní rok byl pro rybáře dobrý. Produkce ryb bude průměrná, nebo mírně nadprůměrná, odhaduje v polovině podzimních výlovů rybníků předseda představenstva Rybářství Třeboň Jan Hůda.

Vánoční kapři ale nejspíše mírně podraží, stouply totiž ceny vstupů, třeba krmných obilovin, řekl Hůda při výlovu českého moře - rybníka Rožmberk. Sledovat rybáře při práci tam zájemci mohou až do neděle.

 

Sezona výlovů skončí na rybníku Svět

Největší producent sladkovodních ryb v Evropě ročně produkuje zhruba 3200 tun tržních ryb, z toho na podzim jich vyloví 2200 tun, převážně kaprů.

Od poloviny října do listopadu pak třeboňské rybáře čekají výlovy zhruba tří stovek rybníků ze 460. Sezonu letos zakončí výlovem dalšího známého rybníka Svět ve dnech 19. a 20. listopadu.

"Rok se nám zdá podle dosavadních výlovů, že byl dobrý, buď průměrný nebo malinko nadprůměrný, nemá se ale hodnotit předem," uvedl Hůda. Vánoční kapři přesto nejspíše malinko podraží.

"Je to logické - podražily nám obiloviny a vůbec všechny vstupy do rybářské výroby, a nás ta ekonomika doběhne jako každý jiný podnik. My prostě musíme ekonomicky vyjít, jinak bychom zkrachovali. Z toho důvodu musíme podražit, ale rozumně, abychom ryby zase vyprodali," vysvětlil.


HNByznys najdete i na Facebooku. Nenechte si ujít nejdůležitější zprávy ze světa financí a staňte se našimi fanoušky - ZDE


Zaplatíme za kapra stovku?

Loni třeboňští rybáři dodávali kapry obchodníkům na vánoční trh s doporučenou cenou kapra I. třídy v rozmezí od 75 až 79 korun, kilo výběrového za 85 až 89 korun. Jeho ceny se v Česku regionálně lišily.

Právě třeboňský kapr patřil loni z jihočeské produkce k nejdražším. Třeba novohradští rybáři je prodávali o 25 korun na kile levněji.

Rybářství Třeboň je největším výrobcem sladkovodních ryb v České republice i v Evropě. Na tuzemské produkci ryb se podílí zhruba 15 procenty. Společnost hospodaří na 8086 hektarech 488 rybníků. Roční produkce ryb činí asi 3.200 tun, z toho je 90 procent kapra a zbytek tvoří lín, candát, štika, sumec, amur, tolstolobik a okoun.

Newsletter

Byznys podle HN

Nechcete, aby vám uniklo to nejdůležitější?

Pro naše čtenáře připravujeme každý týden newsletter o byznysu a finančních trzích. Stačí zde zadat svůj email a každý pátek od nás dostanete souhrn událostí, které byste neměli minout. A přidáme osobní tipy čtyř osobností newsroomu Hospodářských novin. Píše Martin Jašminský, Luděk Vainert, Luboš Kreč a Petr Kain.

Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů a zasíláním obchodních sdělení, více informací ZDE. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru