Změny se nevyhýbají ani tradičnímu českému pivovarnictví. Hlavně mezi mladými lidmi získávají na popularitě ovocná a nealkoholická piva. Pivovary se předhánějí s novinkami, nefiltrují či nepasterizují a nebo to alespoň tvrdí.

Jak se liší české ovocné pivo třeba od slavných belgických? Přichází s novinkami sami sládci, nebo manažeři? A jakou mají na novinky odezvu z domova či z exportních zemí?

Na to se můžete v pondělí od 14:00 zeptat v on-line rozhovoru vrchního sládka Plzeňského Prazdroje a pivovaru Gambrinus Jana Hlaváčka.

 „České pivo není europivo,“ řekl Jan Hlaváček v rozhovoru pro HN začátkem roku.

Tehdy také prohlásil, že je zastáncem citlivého používání technologie HGB (High Gravity Brewing), zjednodušeně ředění uvařeného piva vodou na nižší výslednou stupňovitost.

Jan Hlaváček je už z páté generace Hlaváčků-pivovarníků. Jeho předchůdci pivo vařili, ale i zastávali manažerské posty - jako třeba Janův otec Ivo Hlaváček, který v Plzeňském Prazdroji působil přes třicet let a do roku 1987 celý podnik řídil.

Důležitost změn a inovací potvrzuje i vedení firmy:

„ I nadále očekáváme růst poptávky po různorodosti a pestřejší nabídce,“ prohlásil nedávno generální ředitel Plzeňského Prazdroje Doug Brodman.

„U českých piv preferují pivaři plnější chuť, proto jsme uvedli na trh Gambrinus Originál 10°, pivo s plnější chutí díky vyššímu dávkování sladu a chmele. Oživení poptávky přinesly také další inovace, jako pšeničné pivo Fénix, nebo míchané nápoje z piva Gambrinus řízný citron a Gambrinus limetka & bezinka,“ dodává Brodman.

 

Online rozhovor

  Obnovit
Čtenářský dotaz
Dobrý den pane Hlaváčku. Zajímalo by mě, jestli můžete prozradit, jak probíhají ve velkém pivovaru jako váš porady ohledně novinek? Už se vám stalo, že jste musel bouchnout pěstí do stolu a říct "tak tohle vařit nebudu"? :-)
Jan Hlaváček
Dobrý den. Uvedení nového piva není otázkou jedné porady. Sledujeme přání spotřebitelů, na to máme v pivovaru tým odborníků. Ti zkoumají vývoj pivního trhu, abychom dokázali reagovat na přání pivařů. Uvedení nového piva nebo míchaného pivního nápoje zaměstná celý tým, ve kterém máme my sládkové důležité slovo. Do úvahy se bere mnoho aspektů, abychom dokázali zachovat kvalitu, na kterou jsou naši zákazníci dlouhodobě zvyklí. Situace, že bych musel vstát a bouchnout pěstí do stolu, ta ještě nenastala. Diskuse jsou ale často bouřlivé.
Čtenářský dotaz
Hezký den. Jak se v dnešní době chrání tradiční recepty? To je máte jen v hlavě, v trezoru, nebo za dvojitým firewallem někde na serveru? Také bych ráda věděla, zda po vás nechtějí prozradit nějaká tajemství úředníci z Bruselu z různých byrokratických důvodů...
Jan Hlaváček
Dobrý den. Receptury samozřejmě patří mezi to nejcennější, co v pivovaru máme, a co jsme dostali od sládků před námi. Máme je schované v tištěné podobě, pro pracovní účely jsou uložené také v počítači, samozřejmě ale dobře zajištěné. V Bruselu máme naopak České pivo chráněné tzv. zeměpisným označením, což dlouhodobě zajišťuje charakter českého piva do budoucna.
Čtenářský dotaz
Dobrý den pane Hlaváčku, myslím, že spousta žen by si s chutí místo vody dala pivo, ale odrazuje nás důsledek - viditelné pivní pupky mnoha mužů...Existuje něco jako dietní pivo ? Z Vaší fotky usuzuji, že Vy jste docela štíhlý, asi je to spíš o množství, ale přece jen poraďte, dá se vybrat s ohledem na linii? Děkuji Eva
Jan Hlaváček
Dobrý den. Pivo zdaleka nemá tolik kalorií, jako slazené limonády a kalorická hodnota jednotlivých piv se od sebe liší. Z toho důvodu doporučuji všem, kteří dbají na linii piva nižší stupňovitosti, např. výčepní piva. Důvodem, proč se po pivu tloustne, je zejména obsah hořkých chmelových látek, které podporují chuť k jídlu. Sám si po tenise dávám s chutí gambrinuskou desítku.
Čtenářský dotaz
Mějte se dobře pane Hlaváčku, zajímalo by mne zda máte ve své rodině pokračovatele a kdybste měl jenom dcery, je to profese pro ženu, znáte nějakou úspěšnou? Dana
Jan Hlaváček
Máte pravdu, mám dvě dcery. Jedna je advokátka, druhá tenistka. Druhá hraje tenis, v tuto chvíli hraje první kolo ve Wimbledonu. Uvidíte ji tkaé na Olympiádě ve čtřhře. obě si ale pivo plzeňské s chutí. Zatím tedy pokračovatele rodinné tradice nemám, snad vnoučata. V pivovaru je ale hodně mladých šikovných sládků. Co se týče žen v pivovarnictví, možná vás překvapí, že ětšinu z nás sládků vychovala na VŠCHT Prof. Basařová, legenda českého pivovarství.
Čtenářský dotaz
Předpokládám, že jenom nevaříte pivo, čemu se věnujete jako relaxaci, máte nějakého koníčka? A co sám nejraději pijete-ale upřímně, tedy jestli můžete přiznat, třeba, že máte rád dobré víno? Krásný den i celé léto a ať se Vám daří Libuše
Jan Hlaváček
Dorý den Libuše. Kromě pivovarství je mým celoživotním koníčkem sport. Od dětství hraju tenis, basketbal a rád také lyžuju a v poslední době hraju hodně golf. Pivo jednoznačně ke sportu patří, prot mu dávám přednost, i když skleničkou dobrého vína v příjemné atmosféře nepohrdnu.
Čtenářský dotaz
dobry den stale mi tu chybi ovocne pivo, ktere nebude mit umela sladidla (zvlaste aspartam) a konzervanty... a zaroven at je osvezujici :-) jestli je mozne jej uvarit, planujete takove "pivo" uvest na trh? diky za odpoved hodne uspechu a at se dari
Jan Hlaváček
Dobrý den, takové míchané nápoje z piva už máme. Na jaře jsme uvedli na trhu Gambrinus řízný citron a a Gambrinus limetka a bezinka. Umělá sladidla ani konzervanty v našich nápojích nenajdete.
Čtenářský dotaz
Proč na svých výrobcích neuvádíte výživové hodnoty (kJ,sacharidy..)?
Jan Hlaváček
Značení našich piv je v souladu s legislativou, která uvádění výživových hodnot u alkoholu neumožňuje. Kalorickou hodnotu ale uvádíme na Birellu, u ktrého víme, že spotřebitele tyto informace zajímají. Zdravý životní styl je pro ně většinou důležitý. Mimochodem, na Birelu najdete také GDA, tzn. % z doporučeného denního množství. Pro Vaši informaci, piva obsahují přibližně 160 KJ na 100 ml.
Čtenářský dotaz
Dobrý den, nevím, jestli mi budete schopen na mou otázku odpovědět, měla by být určena spíše pro marketing, ale když se naskytla příležitost zeptat se Vás, proč ne. Zajímalo by mě následující. Původem jsem z Moravskoslezského kraje, ale nějakou dobu žiju v Praze. Zaráží mě, jak je zde strašně málo hospod čepujících Radegast (řádově pár). Přitom bych řekl, že rozložení značek v Praze je cca 1/3 hospod pro Plzeň (+ Gambrinus, Kozel), 1/3 Staropramen a 1/3 zbytek. Nechejme stranou, zdali je Radegast horší nebo lepší než Gambrinus/Kozel/Plzeň, je prostě jiný. Proč se tedy nikde nečepuje, třeba jen pro zpestření nabídky? Je to kvůli nezájmu restauratérů nebo proti prodeji Radegastu v Čechách stojí přímo Prazdroj, který se bojí konkurence pro svou prémiovou značku? Je mi jasné, že pokud se restaurace rozhodne podepsat s Prazdrojem smlouvu o exkluzivitě odběru značek právě této společnosti, tak nakupuje sudy výrazně levněji než tzv. "nezávislá" restaurace. Je to tedy tak, že tato "sleva" platí jen pro Plzeň/Gamb./Kozel (respektive Birell, Master a další), ale pro Radegast ne? Že se snažíte udržet ho v mezích regionu? Pokud se Vás to týká, doufám ve Vaši, alespoň rámcovou, odpověď a děkuju za ni. Ať se daří!
Jan Hlaváček
Radegast je nejoblíbnější pivo na MOravě, proto tam má také naší silnou podporu. V Praze v současné době připravujeme novou Radegastovnu, to je pro příznivce Radegastu v dobrá zpráva. Podrobnosti s izatím nechám pro sebe, těšit se ale můžete ve druhé polovině roku.
Čtenářský dotaz
Dobrý den, mohl byste mi popsat odlišnosti ve vaření desítky Gambrinus a např.desítky Svijany nebo Bernard?Je rozdíl v technologickém postupu nebo v surovinách?Děkuji
Jan Hlaváček
Každý pivovar si úzkostlivě chrání svoje receptury a technologické postupy vč. použitých surovin. Na Gambrinusu najdete tzv. chráněné zeměpisné označení České pivo. Je to garance pro spotřebitele, že pivo bylo uvařeno tradiční technologií z českých surovin. Ke konkurenčním produktům se lze těžko vyjádřit, každý sládek si recepturu chrání.
Čtenářský dotaz
Dobrý dem, proč firma Plzeňský Prazdroj, a. s., používá na svém pivu nápis Brewed in Plzeň.Czech? "Brewed in Czech" znamená "Uvařeno v Čechovi"? Anglický název Česka je Czechia, viz http://www.czechia-initiative.com
Jan Hlaváček
Toto zkrácené označení má informovat o původu našeho piva, potvrzení, že jsme je uvařili v Česku. Je to spíše otázka pro lingvisty, a ne pro sládky.
Čtenářský dotaz
Pane Hlaváčku, nestydíte se za tu hrůzu, co SABMiller udělal z Plzeňského Prazdroje? Už je to jen prázné nic, masivně podporované reklamou. Velmi komicky působí reklama na "Nový Gambrinus", kde oznamujete zákazníkům že do piva dáváte chmel a vaříte ho ze sladu.
Jan Hlaváček
Vloni jsme dokončili studii ve spolupráci s odborníky z Výzkumného ústavu pivovarsko sladařského a s p. Prof. Basařovou, která porovnávala základní analytické parametry od roku 1891 do dnes. Studie jednoznačně potvrdila, že Plzeňský Prazdroj (Pilsner Urquell), který vaříme dnes, je shodný jako původní Prazdroj z devadesátých let devatenáctého století. Z té doby máme první analytická meření, první pochází z roku 1891 od sládka Chodounského. Jinak v Plzeňském pivpovaru pracuju již 35 let a analytické hodnoty srovnáváme průběžně a troufnu si říct, že o našem pivu vím více, než kdokoliv jiný.
Čtenářský dotaz
Myslím si., že jeden z hlavních důvodů, proč se ovocná piva vyrábí je , aby se naučili pít pivo ti, kteří ho ještě nepili, tudíž vše je byznys..
Jan Hlaváček
Z našeho pohledu se jedná spíše o reakci na přání spotřebitele. Trh se neusátle vyvíjí, a nší povinností je reagovat na změny. Myslím si, že naše míchané nápoje z piva splňují očekávání maximální kvality a očekávání spotřebitele, t oje pro nás nejdůležitější.
Čtenářský dotaz
Dobrý den, není škoda, že dobrá, bohatá a svébytná tradice českého piva se přizpůsobuje globalizačnímu trendu, tzn že i tuzemské pivovary začínají vyrábět blivajzy s ovocnou příchutí? Historicky tato piva vznikla v zemích, kde tradice piva není silná, kde typicky převažuje tradice vína, jako jsou románské země. Naopak si nedovedu představit, že by významný francouzský vinař vrhl na trh víno se svou značkou s příchutí chmele. Je to možné tak, že české pivovary, v zájmu urvat kus trhu ze současného módního trendu dlouhodobě degradují svou značku...
Jan Hlaváček
Pivovar, kde teď sedím a ze kterého vám odpovídám, dal světu Pzeňský ty piva, který je v současné době nejrozšířenějším pivem na celém světě. CCA 75% ve světě uvařených se hlásí ke kategorii pivo Plzešnkého typu. Na tuto tradici jsme mimořádně pyšní. Věříme, že stejně úspěšné budou i naše nové produkty včetně míchaných nápojů. Ty reagují na měnící se životní styl nové generace.
Čtenářský dotaz
Dobrý den, na starších pivních etiketách cca 20,30 let zpátky vídám údaje o obsahu alkoholu v pivě a čísla mi připadají nižší než dnes... 10ka cca 2,5-3,5% a 12ka kolem 4. Dnes jsou tyto hodnoty kolem 4% u 10 a 5% u 12, vyjma Prazdroje, ten je asi ze všech 12tek nejslabší. Je tu skutečně tak, že pivo bylo před 20,30 lety slabší? Čím je to způsobené ?
Jan Hlaváček
Zdvavím vás. Dříve se uváděly procenta alkoholu hmotnostní, dnešní legislativa vyžaduje uvádět procenta objemová. Proto ten rozdíl. Po přepočtu se přesvědčíte o stejném obsahu alkoholu. Nižší obsah alkoholu u Prazdroje je dán jeho unikátním technologickým postupem výroby, kteý je nastaven tak, aby došlo k harmonickému sladění vyšší hořkosti, plnosti chuti a sladkosti zbytkového extraktu. To dává Prazdroji právě jeho výjimečnost a vysokou pitelnost. Tím je Prazdroj nenapodobitelný a pro znalce piva nenahraditelný.
Čtenářský dotaz
Dobrý den. Proč teď vyrábíte Gambrinus Originál 10°, a přitom ten předchozí, byl dle reklamy údajně také originál, tradiční atd., ale nedal se pomalu pít (lidově Gambrihnus)? Podle mě to je znovu to samé, ale jen mírně upravené. Nebylo by lepší vyrobit opravdu kvalitní pivo bez těch reklamních řečí a snahy oblbnout lidi? Když to zvládnou malé pivovary, tak proč ne vy? Díky za odpověď.
Jan Hlaváček
Dobrý den.Pivo Gambirnus má velké množství příznivců, kteří na ně nedají dopustit, stejně jako já. Myslím, že se stalo moderním kritizovat výrobky velkých pvivarů bez znalosti toho, jak a z čeho se vyrábí. Ve vaší otázce zaznívá mnoho kritiky. Proto vás zvu na návštěvu našeho pivovaru, kde se přesvědčíte o opaku.
Čtenářský dotaz
Také asi dotaz spíš pro marketing či jiné oddělení ale docela by mne zajímalo, zda má plzeňské pivo příp. Gambrinus stále úspěch i ve světě a které nejzajímavější či nejvzdálenější destinace patří k zákazníkům vašeho pivovaru---a byl jste se někde podívat, třeba jako ten, kdo za to(v dobrém) může...zdravím Jiří
Jan Hlaváček
DObrý den. Prazdroj vyvážíme do více než 50 zemí po celém světě, vloni export narostl o 6%. Nově vozíme pivo do Nizozemských Antil, ve Vientmu nedávno otevřeli Pilsner Urquell Original Restaurant, který jsem osobně navštívil. I Gambirnus slaví úspěchy v zahraničí, například v Koreji, nebo ve Švédsku.
Čtenářský dotaz
Dobrý den, cestou na dovolenou jsem vyzkoušel hodně ovocných piv (Gambrinus, Staropramen nebo Samson). Jak se tak člověk nudí, kouká na složení a najednou se zděsí s myšlenkou "co to sakra piju?". U kvalitního piva jsem si celkem jistý, že je to to nejdravější co mohu vypít (pokud se budu držet doporučené denní dávky), hned po kvalitní vodě. Ale u těchto degradovaných piv o tom silně pochybuji. Je vůbec možné udělat v našich podmínkách ovocné pivo, ve kterém budou pouze přírodní produkty? Nebo budou v těchto "pivech" vždy nějaké chemikálie, kterými se nahoní chuť a trvanlivost, ovšem na úkor kvality/čistoty výsledného produktu? Po přečtení několika etiket jsem si jistý, že ovocné pivo takového ražení již nepozřu, leda bych si ho namíchal sám - pivo + ovocná šťáva. Děkuju, hezký den.
Jan Hlaváček
Na tuto otázku jsem už odpovídal. Mohu vás ujistit, že naše produkty jsou bez umělých sladidel a konzervantů. Souhlasím s vámi, že kvalitní pivo je vždy lepší než voda:-)
Čtenářský dotaz
České pivo je hodně odlišné než v zahraničí..dá se říci, čím to je? Historie, suroviny, postupy? V čem je to kouzlo?
Jan Hlaváček
Odpovím jednoduše. Unikátnost českého piva je založena na tradičních ryze českých tehcnologických postupech, jako je rmutování, studené kvašení oddělené od dokvašování, přísný výběr žateckého chmele a českého jarního ječmene. A samozřejmě dlouhodobé zkušenosti nás sládků.
Čtenářský dotaz
Nemrzelo vás, že jste s ovocnými pivy přišli až letos a nechali jste tak Staropramenu roční náskok?
Jan Hlaváček
Na novinkách pracujeme a uvádíme je na trh dlouhodobě a pravitelně. Příkladem může být pivní specialita Master nebo polotmavá varianta Birellu. Sladový nápoj z piva Frisco je na trhu již od roku 2004 a je velice úspěšný, proto představuejme nové varianty, jako letos Černý rybíz. Samozeřjěm jsme uvedli i míchané nápoje z piva. A zmínil bych třeba také inovaci letošního jara, svěží pšeničné pivo Fénix.
Čtenářský dotaz
Zkuste porovnat stav českého pivovarnictví za dobu vašeho sládkování? Kam se ubírá, v čem je jeho síla, s čím se potýká a bude potýkat? Přeci jen se jedná o klasický poklad naší země...
Jan Hlaváček
Dle mého názoru zaznamenalo české pivovarství za posledních dvacet let velký krok kupředu. Většina pivovarů investovala do modernizace s cílem zlepšení kvality. Byl jsem rád, že jsem mohl být u toho, kdy oba plzeňské pivovary, Prazdroj i Gambrinus, prošly náročnou cestou citlivé modernizace, která zajišťuje zachování toho nejlepšího z tradice českého piva a zároveň staví oba pivovary technologicky na špičku ve světovém měřítku. Vyrovnaná špičková kvalita je posláním sládků i od budoucna, a to nejen přímo v pivovaru. Rozhodovat bude stále více perfektní kvalita a péče o pivo na cestě k zákazníkovi, tzn. v hospodách přímo u výčepu, nebo v obchodech.
Čtenářský dotaz
Dobrý den, kolik procent českých surovin použijete pro výrobu ležáku plzně, gambrinusu, kozla, radegastu??? odkud dovážíte (země původu) suroviny? můžete se zaručit, aspoň za jednu značku která by měla 100% českých surovin? a poslední otázka je plzeň jedenácti či dvanácti stupňový ležák?
Jan Hlaváček
Dobrý den, máte mnoho otázek, začněme postupně. V pivovaru používáme vlastní slad vyrobený z Českého a moravského sladovnického ječmene. Používáme žatecký chmel v souladu s původními recepturami jenotlivých značek piv. Pilsner Urquell, Gambrinus, Radegast i Velkopopovický Kozel jsou certifikovány Státní zemědělskou a portavinářskou inspekcí na CHZO České pivo. Stupňovitost Plzeňského Prazdroje je dlouhodobě vyrovnaná, pokud porovnáte dnešní hodnoty s prvními analýzami, tak jsou shodné. CO se mění, je zákonná klasifikace, nikoliv naše pivo.
Čtenářský dotaz
V dřívějším rozhovoru, kde jste řekl „České pivo není europivo“, už nebylo blíž vysvětleno, čím přesně se česká piva odlišují od ostatních „pilsů“ ve světě – můžete to prosím upřesnit? Díky za vysvětlení, Pavel
Jan Hlaváček
Dobrý den Pavle. Především se liší v použitých surovinách. Striktně je předepsán slad z českých odrůd ječmene a používání žateckého chmele. Dále musí být zachovány některé tradiční technologické postupy, jako je rmutování, hlavní kvašení při nízkých teplotách oddělené od dokvašování atd. Hovořím zde o předpisu pro České pivo definovaném v CHráněném zeměpisném označení, které je registrováno v EU. Definice obsahuje krom těchto základních principů ještě mnoho technologických a analytických parametrů, které je třeba dodržet. To celé je přísně kontrolováno Státní zemědělskou a portavinářskou inspekcí, která má konečné slovo v udělení CHZO České pivo. Spotřebitel to pozná na vyšší pitelnosti českého piva, která je výdledkem kombinace chuťové plnosti, hořkosti a výraznému chmelovému aroma.
Čtenářský dotaz
Pane Hlavacku,jaka specifika chrani znaceni Ceske pivo a kolik a jake pivni znacky je maji? Dekuji za odpoved.
Jan Hlaváček
Dobré odpoledne. Chtěl bych Vám poděkovat za otázky. Myslím, že právě ta Vaše je již dozpovězena výše. Bohužel už musím běžet za svými pracovními povinnostmi. Hezký den, dej bůh štěstí, Jan Hlaváček.
Související
Newsletter

Byznys

Nechcete, aby vám uniklo to nejdůležitější z byznysu a finančních trhů?

Každý pátek od nás dostanete souhrn klíčových událostí doplněných o kontext. Autory jsou přední osobnosti Hospodářských novin: Jaroslav Mašek, Luděk Vainert, Milan Mikulka, Jana Klímová a Martin Ehl.

Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem příjmu newsletteru. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru