Ty budeš vařit ze sardinek?" vytřeštil na mě oči kamarád, když jsem mu začala líčit recept, o který se chci podělit se čtenáři Víkendu. Bylo mi celkem jasné, co mu asi tak proběhlo hlavou: sardinky v tomatě vyskládané v krabičce, rybičková pomazánka servírovaná na letních táborech...

Můj známý prostě patří mezi ty, kteří mají sardinky v šuplíku "ty malé potvory z plechovky", a proto nechápal, proč jimi chci mučit ostatní. Italové nebo Francouzi by naopak zase jen stěží chápali tuhle sardinkofobii. Sardinky jsou totiž pro ně oblíbenou rybou ke grilování nebo jiným rychlým úpravám.

Tyhle stříbřité rybičky, které se pohybují v poměrně velkých hejnech, mají jemné maso intenzivní chuti. A navíc jsou absolutně jednoduché na přípravu - opečené se dají jíst i s jemnými kůstkami, filetování tedy spočívá jen v tom, že je rozříznete napůl a ušmiknete jim hlavičku. A rozhodně nemusíte sardinky zbavovat kůže.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se