Mlynáři zdraží mouku pro průmyslové zpracování o 15 až 20 procent, což se patrně projeví v cenách pečiva. Balená mouka prodávaná v obchodech již tento trend zaznamenala, oznámilo dnes Společenstvo mlynářů a pekařů ČR.

Kvůli vysokému vývozu potravinářské pšenice z loňské velmi dobré sklizně je na českém trhu nedostatek mouky. Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů se dnes odmítl k prohlášení mlynářů vyjádřit. Obchodníci prý avízo o zdražení pečiva a mouky zatím neobdrželi.

Tuna mouky zdražila o tisícovku

Oproti očekávání velkých přebytků potravinářské pšenice po loňské sklizni se na trhu projevuje úplný opak. "Příčinou je hlavně vysoký export této komodity mimo republiku do států EU," uvedl předseda Společenstva mlynářů a pekařů ČR Jaroslav Chochole.

Mlynáři upozorňují na to, že v důsledku situace na trhu s obilím od ledna letošního roku cena potravinářské pšenice postupně roste. V současnosti se pohybuje kolem 5200 korun za tunu, což je o 1000 Kč více než stála tuna obilí loni v září. "V této souvislosti musíme očekávat dopad do cen mouky a pekárenských výrobků," řekl Chochole.

Cena mouky klesala

Ze statistických údajů, které poskytl Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů vyplývá, že zatímco loni v prosinci stála tuna pšeničné chlebové mouky 7090 korun, v prvním čtvrtletí letošního roku cena klesala a v březnu činila 6630 Kč. Stejně se snižovala i cena, za kterou pekaři prodávají obchodníkům své výrobky. Kilogram rohlíků stal loni v prosinci 33,85 Kč, do letošního března zlevnil na 32,80 Kč.

Obchodníci tvrdí, že dodavatelé pečiva a mouky jim zatím zdražení neavizovali. "Cena mouky v prodejnách Albert se od začátku roku nijak nezměnila. V souvislosti s dnešním vyjádřením Společenstva mlynářů a pekařů ČR se na nás žádný dodavatel neobrátil," řekla mluvčí obchodního řetězce Albert Judita Urbánková.

Zdražování pšeničné i žitné mouky bude podle Chocholeho mít vliv i na pekaře. "Proti současným tendencím udržení nebo dokonce snižování jejich cen, stojí růst cen surovin ale i celkových nákladů na dopravu a energie, které jsou pro tento obor významné stejně tak, jako hlavní surovina mouka," podotkl.

Související
Newsletter

Byznys

Nechcete, aby vám uniklo to nejdůležitější z byznysu a finančních trhů?

Každý pátek od nás dostanete souhrn klíčových událostí doplněných o kontext. Autory jsou přední osobnosti Hospodářských novin: Jaroslav Mašek, Luděk Vainert, Milan Mikulka, Jana Klímová a Martin Ehl.

Přihlášením k newsletteru beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru