Fenomén bio má nového člena rodiny. Za tři týdny začnou vinaři na trh dodávat biovína, umožní jim to nová evropská směrnice. Na českém trhu by se mohlo objevit až pět milionů lahví tuzemských biovín. Vinaři a obchodníci se už na prodej chystají.

Trh s biopotravinami v Česku ale stagnuje. Podle dat Ústavu zemědělské ekonomiky a informací Češi v roce 2010 utratili za biopotraviny 1,6 miliardy korun, což bylo téměř stejně jako v roce 2009. Stagnace je pak vidět i v číslech ohledně podílu biopotravin na celkové spotřebě potravin a nápojů.

Jak se trh biopotravin vyvíjel v loňském roce? Za jaké biopotraviny Češi nejvíce utrácí? A jak trh s bioprodukty ovlivnil loňský planý poplach kolem biookurek?

Ptali jste se šéfa firmy Country Life Otakara Jiránka.


HNByznys najdete i na Facebooku. Nenechte si ujít nejdůležitější zprávy ze světa financí a staňte se našimi fanoušky - ZDE


Online rozhovor

Opačné řazeníObnovit
Čtenářský dotaz
liší se nějak požadavky na bioprodukt v Česku a "západní Evropě"?
Otakar Jiránek
Dobrý den, požadavky se neliší protože podléhají stejné legislativě v celé EU, i systém kontroly je stejný a v ČR je na vysoké úrovni.
Čtenářský dotaz
Dobrý den, mám dotaz - jak je produkce biopotravin zajímavá jako podnikatelský záměr? Dá se například říct jaký rozdíl v maržích je na takové obyčejné a bio okurce? Stále platí, že bio kupuje především Praha? Dekuji za odpoved
Otakar Jiránek
Pokud by někdo vstupoval do systému produkce biopotravin pouze s cílem zisku, myslím, že to není ta správná motivace. Rozdíl v maržích na obyčejné a biookurce pravděpodobně není, ale vliv na její cenu má především systém její produkce, nedostatek nabídky, zvlášť v ČR a tudíž nutnost část produkce dovážet. Praha - částečně to platí, s tím, že dostupnost informací i koupěschopnost je v Praze vyšší. Jedná se i o dostupnost biopotravin, která je v rámci republiky nerovnoměrná. Stejně jako odbyt se liší dle regiónů
Čtenářský dotaz
Musím se přiznat, že mám poněkud rozporuplné pocity z farmářských trhů v Česku - není to jen další habaďůra na českého zákazníka? Jak funguje záruka !!! skutečného !!! původu zboží a jeho "bio pěstování" ?
Otakar Jiránek
Farmářské trhy vůbec negarantují původ zboží podle zjištěných zkušeností, navíc přítomnost ekologických zemědělců na těchto trzích je minimální, sami jsme se v minulých letech chtěli s naší produkcí z ekofarmy dostat a bylo nám sděleno, že již není volné místo.
Čtenářský dotaz
Kde jsou podle Vas na trhu s biopotravinami jeste mezery na ceskem trhu? Diky, Honza R.
Otakar Jiránek
Mezery jsou především v čerstvých potravinách, zvlášť v nabídce ovoce a zeleniny a také v potravinách s vyšší přidanou hodnotou
Čtenářský dotaz
Dobry den.Vino mam rad,jako konzument.Nikdy jsem se ve vyběru nezklamal.Jsem samozřejmě na biovino zvědav,ale nebude to obdoba pouze jen biopotravin bez viditelneho rozdilu jen v ceně za ručni praci a použiti při biopěstovani bioagens.Děkuji
Otakar Jiránek
dobrý den, bio víno není sice naše specializace, ale výsledky co se týče i spotřebitelských testů, dokládají stále narůstající kvalitu bio vín. A samozřejmě bonusem je absence chemických kontaminantů.
Čtenářský dotaz
Dobry den, chtel bych znat vas nazor na toto - kdysi si vsichni svou zeleninu a ovoce vyrabeli sami (povazuji za bio), dnes se zelenina ovoce vyrabi "nebio" a vracíme se k systemu "ekologicke" zemedelske vyroby "ve velkém". Nebylo by lepší, kdyby ten kdo má pozemek se sám zásoboval? Vyplatilo by se mu to? Jaké jsou dnes (odhledneme-li od casu) naklady na vypestovani jedne mrkve klasicky (velkofarma), bio a doma na zahradce? Preji hodne uspechu, Gustav Ferr
Otakar Jiránek
dobrý den, s vaším názorem souhlasím. Vidím velkou výhodu v přechodu na lokální produkci tak jak to bylo v minulosti, samozřejmě s výhodou poznatků a know-how z ekologického zemědělství. Myslím si, že světová krize přispěje k větší lokalizaci produkce. Co se týče porovnání nákladů na konvenčně pěstovanou mrkev a bio na zahrádce, na to žel nemohu v tak krátké době odpovědět. Ale určitě bonusem je radost z vlastního výpěstku.Děkuji za přání úspěchu, které tímto i vám opětuji s přáním pochutnání na vlastně vypěstované mrkvi.
Čtenářský dotaz
navazuji na pozadavky EU v prvni otazce ... jake tedy jsou? jsou podle Vas prisne/laxni/adekvatni?
Otakar Jiránek
myslím si, že jsou adekvátní, dokonce jsou příkladem pro vytváření pravidel a norem v jiných zemích mimo EU, může se to týkat třeba i USA.
Čtenářský dotaz
Mám alergii na oxyd siřičitý. Budou mít tyto produkty menší procento této látky nebo bude konzervace na stejné úrovni ?
Otakar Jiránek
dobrý den, obsah oxidu siřičitého v bio víně je zhruba o 25-30% menší. Týká se to především vín produkovaných v klimaticky méně příznivých oblastech, oblastech vhodnějších k produkci víc je toto procento ještě nižší. Úplně čerstvou zprávou je schválená certifikace bio vín v EU, do nedávné minulosti bylo možno pouze označit, že víno je produkováno z hroznů pocházejících z ekologického zemědělství. Dnes je celý proces certifikován a tím jasně definován. Žel není zde prostor popsat celý systém, který je ale možné dohledat na internetu, např. na stránkách www.bioinstitut.cz
Čtenářský dotaz
Biopěstovani a bioprodukce je v ČR uplatnovana od vstupu do EU,plati zde evropske směrnice a nařizeni,kontroly MZe jsou na farmach poměrně dost časte,zvlaště u pěstitelu v IP nebo Ekopěstitelu.Trn kdo si chtěl koupit kvalitni vino nikoli z řetězcu ale z vinotek a vinnych sklepu měl a ma možnost.Kde se tedy s biovinem budeme setkavat,v supermarketech kde se k těmto komoditam přistupuje jako ke jinemu tuctovemu zboži nebo pravě ve vinotekach.Děkuji
Otakar Jiránek
dobrý den, děkuji za váš komentář spíš než za otázku. Co se týče práce se supermarkety, tak u nich stále převažuje požadavek na cenu než na kvalitu, s některými světlými vyjímkami. Záleží na poptávce spotřebitelů.
Čtenářský dotaz
Jite sam biopotraviny? :-)
Otakar Jiránek
dobrý den, samozřejmě a velmi rád. Snažím se v tom působit na celou moji rodinu i širší okolí. Byl to jeden z důvodů, proč jsem založil i firmu Country Life.
Čtenářský dotaz
Dobry den, klesly vam vyznamne trzby v souvislosti s farmarskymi trhy? Anebo naopak stouply, protoze povedomi o techto typech potravin stoupa. Rozsirujete nejak sortiment o vyrobky ceskych farmaru (vcetne treba uzenin)? diky za odpoved, zdenek
Otakar Jiránek
dobrý den, tržby v souvislosti s farmářskými trhy nám výrazně neklesly, naopak u některých komodit narůstají. Žel, že na farmářských trzích narazíte na bio potraviny pouze ojediněle, byť širší veřejnost má mylnou představu, že většina produktů na farmářských trzích prodávaných je bio. Snažíme se čím dál intenzivněji spolupracovat s českými farmáři, ale náš sortiment si vybíráme s preferencí na "zdravé bio" a uzeniny byť v bio kvalitě nepovažujeme za zdravé, i když jsou určitě lepší než konvenční uzeniny. Děkuji za dotaz.
Čtenářský dotaz
Proč do farmářských trhů zanášíte ideologii?
Otakar Jiránek
Dobrý den, omlouvám se, ale nepochopil jsem úplně dotaz o zanášení ideologie do farmářských trhů. Zminňuji se pouze o faktech a mně dostupných informací. SDamozřejmě jsem rád, že vznikly farmářské trhy, je to oblast kde jsem se poprvé před více jak třiceti lety setkal s biopotravinami, žel ne u nás ale v jižní Francii. Toto mně bylo též prvotní inspirací. U nás ale díky historicky přetrhaným vazbám mezi zemědělci a spotřebiteli si tento způsob odbytu musí teprve získat důvěru odběratelů, a oddělit tak "zrno od plev". Byl bych rád kdyby se právě na farmářských trzích uplatnili eko zemědělci schopni nabídnout to nejkvalitnější a nejčerstvější z lokální produkce. Zářným příkladem může být pan Petr Weidenthaler na trhu ve Zlíně.
Čtenářský dotaz
Dobrý den, myslíte si, že trh s biopotravinami má v ČR třeba takovou budoucnost, jako na trzich v Rakousku či Německu? Stále častěji se setkávám s názorem, že biopotraviny jsou pouze pro lidi, kteří si je mohou finančně dovolit. Vzhledem k finančním podmínkám trhu konzumentů v ČR si ale myslím, že většina dá přednost ceně před kvalitou (neboť i kvalita a původ bio jsou často nedostačující a neprokazetlné). Děkuji za názor.
Otakar Jiránek
dobrý den, myslím si že ano, ale určitě z dlouhodobější perspektivou. Co se týče finanční dostupnosti biopotravin vše záleží na tom, jak máme nastaveny priority, zda-li nám jde více o zdraví, ne jenom naše, ale i prostředí ve kterém žijeme. Nebo zda chceme mít vše co nabízí současná společnost bez ohledu na kvalitu.Většina lidí si neuvědomuje všechny externality (vlivy), které má produkce konvenčních potravin a které musíme všichni platit byť skrytě. Kvalita a původ biopotravin je nejprokazatelnější ze všech typů produkce potravin a je přísně kontrolována s možností dohledání původu potraviny.
Čtenářský dotaz
Kupoval jsem driv jednu znacku biovina (vino z Italie, zaflaskovano v Nemecku, prodavalo se v Tesku), pak pozdeji jsem videl totez vino ale znacka 'bio' byla preskrtnuta cernou fixou. Jak se da vysvetlit takova situace? Jak velky je problem overovani puvodu bioproduktu popr. jejich zfalsovani?
Otakar Jiránek
dobrý den, ještě do začátku tohoto roku se nesmělo víno označovat jako biovíno, protože nebyl dotažen systém certifikace celého procesu výroby biovína. Mohly být certifikovány pouze hrozny, ze kterých se víno vyrábělo a finální produkt nesměl nést název BIOvíno. To se nyní změnilo.
Související

Komentáře ke článku