Bohaté Norsko, které se předvánoční době pečení cukroví ocitlo v neobvyklé situaci kvůli nedostatku másla, řeší situaci novým opatřením.

Jak informovala agentura DPA, máslo se prodává na příděl, jen jedno balení na rodinu, stojí na nápisech, které se objevily v obchodech.

Máslová krize trvá již několik týdnů a situace se pravděpodobně nezlepší ani počátkem nového roku. Nově hrozí Norsku i smetanová krize.

"Doufáme, že se dodávky másla stabilizují v polovině ledna," prohlásil mluvčí jediného výrobce nyní vzácného másla Tine, na kterého se Norové dívají již téměř s nevolí.

Zcela tiše pak oznámil výrobce Norům, kteří na Vánoce tak rádi mlsají kaloricky vydatné pokrmy, také to, že kromě nastalé máslové krize se blíží i krize smetanová.

Problémy způsobil nečekaný nárůst poptávky po máslu v době, kdy byla velmi nízká produkce mléka. Ta je v Norsku řízena komplikovaným systémem kvót, jak připomíná DPA. Vzhledem k tomu, že se Norsko zároveň brání konkurenci vysokými dovozními cly, zemi začalo máslo skutečně docházet."Omlouváme se za dočasný nedostatek másla na skladě", upozorňují maoobchodníci v Norsku

Krizi musela řešit vláda nouzovou žádostí o pomoc a snížením cel. První dodávky suroviny téměř nezbytné pro vánoční pečení přišly z Irska, Belgie, Francie a Německa.

Paradoxně ve stejnou chvíli vláda poskytovala pomoc evropskými ekonomikám trpícím finanční krizí ve výši 55 miliard norských korun (182 miliard českých korun).

V krizové situaci spatřili šanci také němečtí výrobci másla a nechali se slyšet, že by byli schopni pokrýt velmi rychle kompletní norskou poptávku. Bylo by však nutné změnit složitá dovozní pravidla.

Norští výrobci na tento návrh reagovali s nevolí a v jednom z vydání hlavního spotřebitelského listu Aftenposten byl uveřejněn dvoustránkový návod na vlastní výrobu másla. Čtenářům tak sebral naději, že by mohla máslová krize v blízké době skončit, soudí DPA.

Jak totiž podle DPA napsal list Aftenposten ve středu, produkce másla bude snížena o polovinu. Výroba ale nejspíš bude snížena ve prospěch výroby smetany. Ta má totiž naopak vzrůst na čtyřnásobek.

Související
Newsletter

Byznys podle HN

Nechcete, aby vám uniklo to nejdůležitější?

Pro naše čtenáře připravujeme každý týden newsletter o byznysu a finančních trzích. Stačí zde zadat svůj email a každý pátek od nás dostanete souhrn událostí, které byste neměli minout. A přidáme osobní tipy čtyř osobností newsroomu Hospodářských novin. Píše Martin Jašminský, Luděk Vainert, Luboš Kreč a Petr Kain.

Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů a zasíláním obchodních sdělení, více informací ZDE. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru