Stále větší počet tuzemských hotelů připravuje pro klienty oslavu pravoslavných Vánoc, které vrcholí 6. a 7. ledna.

Vycházejí tak vstříc hostům z Ruska, kteří pro ně po začátku nového roku představují nejpočetnější část zahraniční klientely.

Kromě hostiny chystají v hotelech pro ruské návštěvníky kulturní program, výjimkou není ani zajištění pravoslavné bohoslužby, shodli se hoteliéři.

Pravoslavné Vánoce podle odhadu společnosti Mag Consulting letos do Česka přijede oslavit na 50.000 Rusů, o třetinu více než vloni.

"Začínali jsme před třemi roky se 45 lidmi na zkoušku a letos vánoční pobyty organizujeme pro 170 klientů," řekl ředitel společnosti Bohemia-lázně z Karlových Varů Jiří Sluka. V lázeňských domech firma nabízí čtrnáctidenní léčebné pobyty.

Zájemci se tak kolem Vánoc zdrží výrazně déle než v případě běžných městských hotelů, kam návštěvníci z Ruska a dalších zemí bývalého Sovětského svazu přijíždějí na podstatně kratší dobu.

I tak je ale délka pobytu hostů z Ruska delší, než je průměrná doba ubytování v tuzemských hotelech.

"Tento druh turistů je významný především tím, že přijíždí v době, kdy ostatní zpravidla necestují, a ubytovávají se na delší dobu," potvrdil ředitel pražského Hotelu Perla Tomáš Startl. Průměrně se délka přenocování v hotelu pohybuje kolem 2,6 noci, ruská klientela přijíždí alespoň na pětidenní pobyty, velmi často se ale zdrží týden a víc. Do soboty 7. ledna budou Rusové podle počtu rezervací tvořit zhruba 90 procent všech hostů, dodal Startl.

Rusové rádi slaví v cizině

Na rozdíl od Čechů, kteří vánoční svátky obvykle tráví v rodinném kruhu doma, Rusové Vánoce daleko více slaví v cizině, uvedl ředitel společnosti Mag Consulting Jaromír Beránek.

Česko společně s Finskem a Švédskem patří mezi trojici nejoblíbenějších destinací, kam Rusové na Vánoce rádi vyrážejí. Turistika spojená s oslavou vánočních svátků je bližší zejména nepraktikujícím věřícím, kteří na bohoslužby chodí pouze o velkých svátcích, jako jsou právě Vánoce nebo Velikonoce, dodal Beránek.

Plně obsazený hotel zejména ruskou klientelou očekává v termínu od 2. do 7. ledna i ředitel pražského hotelu Olympik Stanislav Šos. Mimo tento termín se přitom podíl ruských návštěvníků v hotelech Olympik pohybuje kolem 40 procent. Konkrétní podoba vánočních balíčků služeb se ale podle Šose s touroperátory dohaduje až v průběhu prosince. Obvykle si hosté objednávají slavnostní večeři o více chodech.

Bliny nesmí chybět

Podle Jitky Rimellové z pražského hotelu Adria je menu pro tuto vánoční tabuli pevně dané a mění se jen v detailech. Nabídka jídel je prý bohatší, než je zvykem v Česku. Její součástí jsou tradiční lívance, takzvané bliny, šašlik z kuřete, pirohy, množství sladkých i slaných zákusků a nechybí rybí polévka Ucha.

Obvykle ale převažuje studená kuchyně, uvedl Šos s tím, že během hostiny je zvykem mít všechna jídla a nápoje připravené na stole. Rusové totiž od jídla nevstávají a nenechávají se obsluhovat, pouze je potřeba sklízet použité nádobí, popsal Šos. Hostina se podle něj mnohdy protáhne až na dvě hodiny.

Související
Newsletter

Byznys podle HN

Nechcete, aby vám uniklo to nejdůležitější?

Pro naše čtenáře připravujeme každý týden newsletter o byznysu a finančních trzích. Stačí zde zadat svůj email a každý pátek od nás dostanete souhrn událostí, které byste neměli minout. A přidáme osobní tipy čtyř osobností newsroomu Hospodářských novin. Píše Martin Jašminský, Luděk Vainert, Luboš Kreč a Petr Kain.

Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů a zasíláním obchodních sdělení, více informací ZDE. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru