Stále větší počet tuzemských hotelů připravuje pro klienty oslavu pravoslavných Vánoc, které vrcholí 6. a 7. ledna.

Vycházejí tak vstříc hostům z Ruska, kteří pro ně po začátku nového roku představují nejpočetnější část zahraniční klientely.

Kromě hostiny chystají v hotelech pro ruské návštěvníky kulturní program, výjimkou není ani zajištění pravoslavné bohoslužby, shodli se hoteliéři.

Pravoslavné Vánoce podle odhadu společnosti Mag Consulting letos do Česka přijede oslavit na 50.000 Rusů, o třetinu více než vloni.

"Začínali jsme před třemi roky se 45 lidmi na zkoušku a letos vánoční pobyty organizujeme pro 170 klientů," řekl ředitel společnosti Bohemia-lázně z Karlových Varů Jiří Sluka. V lázeňských domech firma nabízí čtrnáctidenní léčebné pobyty.

Zájemci se tak kolem Vánoc zdrží výrazně déle než v případě běžných městských hotelů, kam návštěvníci z Ruska a dalších zemí bývalého Sovětského svazu přijíždějí na podstatně kratší dobu.

I tak je ale délka pobytu hostů z Ruska delší, než je průměrná doba ubytování v tuzemských hotelech.

"Tento druh turistů je významný především tím, že přijíždí v době, kdy ostatní zpravidla necestují, a ubytovávají se na delší dobu," potvrdil ředitel pražského Hotelu Perla Tomáš Startl. Průměrně se délka přenocování v hotelu pohybuje kolem 2,6 noci, ruská klientela přijíždí alespoň na pětidenní pobyty, velmi často se ale zdrží týden a víc. Do soboty 7. ledna budou Rusové podle počtu rezervací tvořit zhruba 90 procent všech hostů, dodal Startl.

Rusové rádi slaví v cizině

Na rozdíl od Čechů, kteří vánoční svátky obvykle tráví v rodinném kruhu doma, Rusové Vánoce daleko více slaví v cizině, uvedl ředitel společnosti Mag Consulting Jaromír Beránek.

Česko společně s Finskem a Švédskem patří mezi trojici nejoblíbenějších destinací, kam Rusové na Vánoce rádi vyrážejí. Turistika spojená s oslavou vánočních svátků je bližší zejména nepraktikujícím věřícím, kteří na bohoslužby chodí pouze o velkých svátcích, jako jsou právě Vánoce nebo Velikonoce, dodal Beránek.

Plně obsazený hotel zejména ruskou klientelou očekává v termínu od 2. do 7. ledna i ředitel pražského hotelu Olympik Stanislav Šos. Mimo tento termín se přitom podíl ruských návštěvníků v hotelech Olympik pohybuje kolem 40 procent. Konkrétní podoba vánočních balíčků služeb se ale podle Šose s touroperátory dohaduje až v průběhu prosince. Obvykle si hosté objednávají slavnostní večeři o více chodech.

Bliny nesmí chybět

Podle Jitky Rimellové z pražského hotelu Adria je menu pro tuto vánoční tabuli pevně dané a mění se jen v detailech. Nabídka jídel je prý bohatší, než je zvykem v Česku. Její součástí jsou tradiční lívance, takzvané bliny, šašlik z kuřete, pirohy, množství sladkých i slaných zákusků a nechybí rybí polévka Ucha.

Obvykle ale převažuje studená kuchyně, uvedl Šos s tím, že během hostiny je zvykem mít všechna jídla a nápoje připravené na stole. Rusové totiž od jídla nevstávají a nenechávají se obsluhovat, pouze je potřeba sklízet použité nádobí, popsal Šos. Hostina se podle něj mnohdy protáhne až na dvě hodiny.

Související
Newsletter

Byznys

Nechcete, aby vám uniklo to nejdůležitější z byznysu a finančních trhů?

Každý pátek od nás dostanete souhrn klíčových událostí doplněných o kontext. Autory jsou přední osobnosti Hospodářských novin: Jaroslav Mašek, Luděk Vainert, Milan Mikulka, Jana Klímová a Martin Ehl.

Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem příjmu newsletteru. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru