Od konce října až do Vánoc se ve Středomoří sklízejí plody olivovníku, aby z nich především ve Španělsku a Itálii, kde se vypěstuje naprostá většina celosvětové úrody oliv, mohli lisovat velmi ceněný olej.

Správný okamžik nastává ve chvíli, kdy se barva plodů začne měnit ze zelené na červené a poté černé. Různé zabarvení totiž neznamená jinou odrůdu, ale pouze jinou dobu sběru. Zelená barva plodů se v průběhu zrání mění na vínově červenou, poté na červenou, fialovou. Když oliva úplně dozraje, je černá.

Zelené olivy, které se sbírají na podzim, mají nižší obsah oleje, jsou křupavější a s výraznější nahořklou chutí. Dozrálá černá oliva, jež se sklízí začátkem prosince, je chuťově jemnější a téměř třetinu jejího obsahu tvoří olej.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se