Všechno bio je podvod – ekologické produkty nejsou zdravější, ale mohou vás i zabít! Tyto a podobné výroky se vyrojí vždy jako »objev« v souvislosti s aférami, v nichž biopotraviny nějak figurují.

Fámy žijí dál, i když se ukáže, že třeba bio­okurky v posledním skandále s krvácivými průjmy v Německu ve skutečnosti žádným zabijákem nebyly. Pravda o bioproduktech je prozaičtější, ale o nic méně zajímavá.

Byznys spojený s údajně zdravějšími potravinami stále frčí. Ekologické potraviny, ale také výrobky fair trade (zaručující férový odbyt výrobcům z chudých zemí), nebo zboží z farmářských trhů mají jednoho společného jmenovatele: Jsou ukázkou úspěšného marketingového tahu, jak na přesyceném trhu uspět s něčím novým a zabaleným do lepší »image«. Řečeno bez servítků – jak z kapes spotřebitelů vytáhnout více peněz.

Nejde o podvod. Ale faktem je, že bio­mrkev nebo biokuře nemusí být o nic zdravější než konvenční produkty. Totéž platí o zelenině nebo sýrech z farmářských trhů. Ani ve fair trade výrobku nelze hledat zázračnou kvalitu.

Trhy tak následují bioboom, který již zaznamenal pozoruhodné výsledky. Konkrétně v Česku jde o byznys za bezmála dvě miliardy korun ročně. Ovšem celosvětově se v něm točí nejméně
40 miliard eur – suma, která se zhruba rovná celému českému rozpočtu.


Jsou biopotraviny zdravější a kvalitnější, nebo je to jen marketingový tah? Jak poznat produkty ekologického zemědělství?

Ptali jste se Zdeňka Perlingera, předsedy Svazu ekologických zemědělců ČR. Na dotazy odpovídal v pondělí 18. července.

Online rozhovor

Online rozhovor byl ukončen. Již nelze položit nový dotaz.
Mirek Krátký
Dobrý den, mají zemědělci na farmářských trzích prodávat zásadně biopotraviny, nebo mohou k jejich "výrobě" používat i chemii? Děkuji. M. Krátký
na farmářských trzích se prodávají biopotraviny nebo konvenční potraviny, pokud prodejce používá loga biopotravin, musí to být výrobky vyprodukované bez zakázaných chemických látek - např. pesticidů, dusíkatých hnojiv atd.
perlinger
Mike,severomoravsky kraj
Dobry den,chci se zeptat jak je to s kontrolama bioproduktu? Do jake miry si mohu byt jisty,ze jen nekdo vychytraly neda na pytlicek komercni cibule visacku biovyrobku?delaji se kontroly napriklad i u koncovych prodejcu jako je treba Tesco nebo Albert? Dekuji za odpoved.
každý subjekt je jednou ročně podrobně zkontrolován kontrolní organizací včetně nákupu a prodejů - aby vše sedělo na výměry a nedalo se překupovat , jak uvádíte, kontroly jsou dále namátkové a na udání a i supermarkety jsou kontrolovány, ale 100 % si jistý budete pouze tehdy, pokud si pro biopotraviny dojedete na farmu, které důvěřujete
perlinger
Jaku
Dobry den, jak byste ohodontil skodlivost (pro zdravi) potravin, ktera nejsou v kvalite bio? Pro nazornost mohl byste treba porovnat s rizikem, ktere prinasi jine skodlivye navyky? Treba koureni, alkohol, konzumace smazenych ci tucnych potravin... Dekuji
potraviny na trhu, které jsou vyráběné v oficiálních potravinářských podnicích, splňují platnou legislativu - co v té legislativě je, ale neurčuje příroda ani sedlák, ale dohoda všech zúčastněných - výrobců, státu, obchodníků, faktem je, že množství chemie v potravinách roste a celkový zdravotní stav populace můžete posoudit sám :(
perlinger
Zuzana Čítková
Dobrý den, pane Perlingře, zajímalo by mne, jestli souhlasíte s tím, jak tuto debatu uvedl Ekonom? Také si myslíte, že biopotraviny nejsou zdravější než konvenční protějšky? Nelíbí se mi, co se v poslední době děje. Jak jsou biopotraviny pošpiňovány. Přitom je to jediná "kategorie" potravin, kde si spotřebitel může být jistý, že se vyrábí ve stanovených mantinelech. Děkuji za odpověď a přeji hezký den.
vaše otázka mne potěšila - ani mě se nelíbí, co se kolem biopotravin v poslední době děje, je to ale obraz celé naší společnosti, je potřebné najít nějaký skandál, něco očernit.....článků na titulních stránkách , kde by se psalo něco pozitivního, je méně a méně... myslím si, že biopotraviny jsou zdravější za podmínky, že přistoupíte na celou filosofii jejich produkce - ne jen na to :budu jíst biopotraviny a nemoci se mi vyhnou.... nejlépe je si něco málo vyprodukovat sám, udělat výlet na biofarmu, recyklovat věci.....
perlinger
Michal Novotný
Dobrý den, proč podle vás lidé tak málo kupují kvalitní a české produkty? Je to nedostatečnou podporou regionálních zeměděleců nebo jen nízkou kupní silou českých spotřebitelů? Jak by v tomto ohledu mohlo prospět ministerstvo zemědělství? Díky za odpověď. M. Novotný
valná část naší společnosti stále ještě kouká po cenách a ne po tom, co výrobek obsahuje, pak si zanadává, že se ty uzeniny nedají jíst a zapomene, situace se ale mění, nikoliv však skokem, z vlastní zkušenosti vím, že drobní regionální producenti nemají peníze na reklamní kampaně a velmi špatně se dostávají na již rozdělený trh.....ministerstvo podporuje farmářské trhy, investice do nových drobných provozů....možná by prospěla i změna chování některých kontrolních orgánů - větší vstřícnost k výrobci, snaha pomoci a ne dát pokutu nebo provoz zavřít
perlinger
Julia Crvenova
Pokud bych chtela kupovat bioprodukty, kam se mam obratit? Tem ze supermarketu neverim a na farmarske trhy se dostanu jen jednou za pul roku.. Neexistuje nejaky jiny zpusob primeho spojeni zemedelce a kupujiciho? Dakujam, JC
nejlepší je nákup v malé prodejně nebo si můžete zajet přímo na farmu, prodávají se tzv. bedýnky se sezonní produkcí, já osobně provádím toto - část zeleniny si vyprodukuju na vlastní zahradě, pak manželka suší, vaří povidla, zavařuje , maso dojedu nakoupit k sedlákovi, zamrazím... není to čerstvé, ale celý rok jíme většinu věcí, o kterým přesně známe původ... a to nemluvím o radosti z vlastních dobrot třeba na vánočním stole :)
perlinger
petr
Jak si definujete biopotraviny? Jsou to takové plodiny a zvířata, která za svůj život nepřišla do styku s chemickými látkami?
složitá otázka, dlouhá odpověď - úplně laicky - rostlinná produkce nebyla zasažena zakázanými látkami - postřiky, hnojena dusíkatými hnojivy a zvířata byla chována podle jejich potřeb - v souladu s welfare, jinak bych dodal - je to ehospodaření podle zdravého selského rozumu
perlinger
Tomáš Černohorský
Dobrý den, pane Perlingere, disponujete údaji, jaký je v ČR podíl prodeje biopotravin, a jak jsme na tom ve srovnání s okolními zeměmi? Jsou nějaké potraviny, které se v bio-kvalitě prodávají nadprůměrně a nějaké, které naopak nikoli? Díky, Tomáš Černohorský, Praha
statistiky nesleduji pravidelně ale jsou k dispozici na stránkách MZe a statistického úřadu, ve srovnání se "Západem" ještě pokulháváme ,ale v rámci postkomunistických zemí jsme na tom velmi dobře, nadprůměrně se prodávají mléčné výrobky, zelenina - pokud za ní prodejce nechce nehorázné sumy, větší podporu by ještě potřebovalo biohovězí - je dražší i v konveci a trend je spíš se od něj odklánět, přitom je to maso, jehož produkci je možné nejméně urychlit
perlinger
michal
Mám v Jihočeském kraji starší chalupu, která dřív sloužila jako hospodářský dvůr. Jak nákladné by bylo vybudování biofarmy?
záleží na tom, co byste chtěl produkovat - pokud pouze pěstovat a sušit bylinky na čaje, investice minimální, pokud chovat zvířata a produkovat mléko, sýry, maso, investice v řádu statisíců až milionů
perlinger
Zuuzana Maskova
Hezký den, jaký je rozdíl mezi potravinami znacky KLASA a temi BIO? Diky, Maskova
pod značkou KLASA se označují potraviny, které mohou , ale nemusí být vyprodukovány na biofarmách, suroviny jsou běžně ošetřovány přípravky, které jsou z konvenčním zemědělství a potravinářském průmyslu povoleny, pod značkou BIO se objevuje produkce z ekologických farem - tedy bez zakázaných pesticidů, minerálních dusíkatých hnojiv, produkovaných s ohledem na životní prostředí a potřeby chovaných hospodářských zvířat
perlinger
Lucie Kubovičová
V odpovědi výše jste se zmínil o přesném označení BIO produktů - mohl byste uvést nějaké podrobnosti této značky? Jak vypadá, kdo ji uděluje, jak náročná jsou kritéria pro její udělení? Případně sem prosím vložte odkaz, kde bych se dočetla více informací, děkuji.
česká republika používala a dosud používá tzv. biozebru, nyní je ale povinnost označovat výrobky evropským logem - takovým zeleným lístečkem s hvězdičkami, pokud na biopotravině jedno z těchto označení je, výrobce garantuje kvalitu BIO a je kontrolován, více informací najdete na internetových stránkách ministerstva zemědělství, svazu pro-bio, kontrolní oragnizace kez a dalších
perlinger
Michael Rada
Dobrý den pane Perlinger. Rád bych se Vás zeptal na Váš názor, proč jsou biopotraviny dražší než potraviny "Ne-Bio" a z jakého důvodu je rozdíl tak vysoký. S ohledem na skutečnost že se v praxi zabývám optimalizacemi a s ohledem na specifikaci "BIO" bych řekl že by tomu mělo být naopak, či minimálně by biopotraviny měli být v prodeji za stejnou cemu jeko "Ne-Bio". Důvody k tomuto tvrzení jsou následující: BIO potravina by měla být lokálního původu - tedy minimalizace transportních nákladů BIO potravina by neměla být pěstována za použicí chemických hnojiv - úspora nákladů na nákup a proces hnojení BIO potravina by měla být pěstována v přírodním prostředí - úspora nákladů na speciální kultivaci prostředí a půdy BIO potravina by měla být dodávána čerstvá (po sklizni, porážce, vylovení apod) - úspora nákladů za skladování Děkuji Vám za Váš odborný názor
pokud bude biopotravina lokálního původu - náklady na dopravu budou opravdu nižší, obchodníci ale dovážejí biopotraviny přes půl zeměkoule a spotřebitelé je kupují.... proto - kupujte české biopotraviny a znovu si zvykněme, že rajčata v lednu prostě nebudou.... pokud vynecháte chemii, opravdu ušetříte za náklady na pesticidy a hnojiva, musíte je ale nahradit lidskou prací a ta je ve většině případů dražší než chemie, plusem ale je, že živíme vlastní lidi s motykami a ne dělníka v chemické továrně kdesi za oceánem... biopotravina nakoupená od sedláka přímo po sklizni není dražší.....
perlinger
Související