Jsou firmy, které už využívají toho, že neukázněného kuřáka mohou propustit. Například Tomáš Březina, majitel společnosti Best-Rybnice, největšího českého výrobce zámecké dlažby, v prostorách firmy kuřáky vůbec netrpí.

"Dávno před lety byla taková všeobecná norma, že nekuřák musel v kanceláři trpět s kuřáky. Bouchli jsme pěstí do stolu a zavedli pořádek," říká nekuřák Tomáš Březina. V areálech jednotlivých závodů jeho Bestu si dnes nikdo netroufne zapálit. "Pokud se mu to nelíbí, může odejít,“ říká Březina.

Hostem on-line rozhovoru IHNED.cz bude v pátek od 13:00 majitel společnosti Best-Rybnice Tomáš Březina, který vyhlásil kuřákům na pracovišti nekompromisní boj - PTEJTE SE HO ZDE

Češi a kouření

16% pracovišť zakazuje v Česku podle výzkumu Státního zdravotního ústavu (poslední údaj na toto téma z roku 2005) kouření úplně

23% pracovišť vyhrazuje kuřákům v budovách zvláštní místa

36 % podle průzkumu Eurobarometr je v ČR 36 % kuřáků, jedná se asi o 3 300 tisíc lidí

26 % kouří 26% populace nad 18 let, zbytek jsou děti a mladiství do 18 let

18 tisíc lidí umírá v Česku na nemoci spojené s kouřením zemře každý rok

A v tažení proti kuřákům využívají firmy stále více i techniku. Čipové karty už nesledují jen příchod a odchod z práce, ale prakticky veškerý strávený čas a pohyb lidí v pracovní době. Tedy i kuřáků, kteří chodí holdovat své vášni ven z budovy či na vyhrazená místa dostupná jen přes turnikety s čipovými kartami – jako je třeba terasa v centrále liberecké firmy Helicar, zabývající se přepravními službami.

"Deset ze čtyřiceti zaměstnanců u nás kouří. Vím to přesně, právě jsem to vyhodnocovala ze sjetiny docházkového sytému,“ říká Linda Futerová, asistentka představenstva společnosti Helicar. Zdejší kuřáci nemají na vybranou – musejí prokouřený čas nahradit. Podle Futerové tak činí dobrovolně. Opatření, které firma zavedla loni v létě, se podle ní jednoznačně osvědčilo.

Podle průzkumu z roku 2005 zakazovalo kouření na pracovišti 16 procent firem. Aktuální čísla scházejí, ale všechno nasvědčuje o tom, že zmíněné procento významně stoupá.

Firmy versus kuřáci

Trendy ve firemní kultuře

* úplný zákaz v rámci pracovní doby a celého areálu pracoviště

* sledování „prokouřeného“ času pomocí čipových karet- docházkového systému, případná náhrada času, stráveného kouřením

* kuřácká pracoviště a prostory, vyhrazené pro kuřáky

Průměrný kuřák (uvádí se, že v Česku kouří přes tři miliony lidí a 18 tisíc jich ročně na následky kouření zemře) stráví v práci kouřením přibližně hodinu denně. A tomu odpovídajícím způsobem klesá produktivita práce. „Situace s podmínkami pro kuřáky v poslední době eskaluje. Dá se říci, že firmy svým způsobem přicházejí v celku o miliony. Už k tomu nepřistupují jen s ohledem na zdravotní rizika nebo ohleduplnost vůči nekuřákům, ale i s ohledem na efektivní využití času,“ uvádí Tomáš Gřešek, který se zabývá poradenstvím a komunikací ve firmách.

Máte zkušenosti s podobným chováním zaměstnavatele vůči vám? Napište nám váš příběh na e-mail redakce@ihned.cz. Děkujeme.

Více se dozvíte v pátečních Hospodářských novinách

Související
Newsletter

Byznys podle HN

Nechcete, aby vám uniklo to nejdůležitější?

Pro naše čtenáře připravujeme každý týden newsletter o byznysu a finančních trzích. Stačí zde zadat svůj email a každý pátek od nás dostanete souhrn událostí, které byste neměli minout. A přidáme osobní tipy čtyř osobností newsroomu Hospodářských novin. Píše Martin Jašminský, Luděk Vainert, Luboš Kreč a Petr Kain.

Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů a zasíláním obchodních sdělení, více informací ZDE. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru