"Poslední informace, kterou vydaly německé dozorové orgány, naznačují, že to bude mít souvislost s živočišnou výrobou. Úplně nejnovější teze je ta, že by mohlo jít o maso, které nebylo dostatečně tepelně zpracováno,“ řekl ministr zemědělství. Jednou z tezí byla podle něj i možnost nákazy z infikované vody, ta se ale nepotvrdila.

Za zdroj nákazy byly do úterý považovány okurky dovezené ze Španělska. Jejich nové testy v Německu však nepotvrdily, že by byly kontaminovány nebezpečným typem EHEC. V Česku se nákaza potvrdila u americké turistky, která pobývala v Německu, a nyní je v pražské nemocnici Na Bulovce.

Zbývá vám ještě 70 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se