Tuzemská plynárenská společnost RWE Transgas očekává, že cena plynu pro spotřebitele pro letní období stoupne asi o desetinu. S odvoláním na šéfa RWE Transgas Martina Herrmanna o tom informovaly servery E15 a novinky.cz. Zdražení podle plynárenské firmy souvisí s růstem cen ropy kvůli občanské válce v Libyi a celkové nestabilitě v arabských zemích.

"Veškeré predikce a dílčí propočty nám signalizují, že cena by měla vzrůst asi o deset procent," uvedl Herrmann. Podle něj ale rozhodne aktuální kurz koruny vůči dolaru, takže finální nárůst nakonec nemusí být dvouciferný.

Herrmann nepředpokládá, že by RWE Transgas ztrácela v konkurenci s firmami, které nemají dlouhodobé kontrakty s dodavateli a plyn nakupují na trzích za okamžité, spotové ceny. „I na spotových trzích narostla cena zemního plynu za posledního půl roku o 22 procent. Nárůst se musí zákonitě, dnes nebo později, projevit u všech obchodníků s touto komoditou,“ poznamenal šéf tuzemského lídra na trhu s plynem. "Pokud bychom nereagovali, máme propočítáno, že bychom tratili stovky milionů korun za jedno čtvrtletí,“ řekl Herrmann deníku Právo.

RWE Transgas nové ceny ohlásí nejméně 30 dní před jejich změnou, ceny by se tak mohly měnit asi za pět týdnů, koncem května. "Změny cen komodity nejsou regulovány, a tak je lze provádět volně. U plynu tvoří neregulovaná část ceny asi 20 procent," řekl Právu místopředseda Energetického regulačního úřadu Blahoslav Němeček.

RWE Transgas je dominantní plynárenský podnik v tuzemsku. Skupina RWE má v Česku více než 2,3 milionu zákazníků a ovládá řadu společností.