Právě teď je podle Buffetta na trhu prostor pro zaručeně úspěšné investice. Americký trh s nemovitostmi by se na základě jeho analýzy měl do roka vzpamatovat z dopadů krize a růst. To by mělo následně podpořit i celý finanční trh.

Rady Warrena Buffetta sice neposkytují zaručený návod na úspěch, vždy ale strhnou pozornost investorů po celém světě. Ty poslední pocházejí z únorové zprávy fondu Berkshire Hathaway.

Warren Buffett radí:

1/ Investujte jen do společností, které opravdu znáte

Vzpomeňte si na své největší investiční chyby. Kolikrát už jste investovali do společnosti, o které jste přesně nevěděli, co vyrábí, těží, nebo dodává svým zákazníkům? Warren Buffett si vybírá pouze takové firmy u kterých je mu zcela jasné, čím se zabývají.

2/ Uvědomte si, že firmu utvářejí především lidé, kteří v ní pracují

Podle Buffetta je chybou nahlížet na firmu jako na technický celek. „Nezapomínejme, že každou společnost dávají dohromady zejména lidé,“ poodkrývá tajemství svého úspěchu americký investiční guru. Kvalita ve vedení firmy tak podle Buffeta může rozhodovat o úspěchu nebo neúspěchu firmy a zprostředkovaně i o Vaší investici.

3/ Investujte do inovativních společností s jasnou konkurenční výhodou

Nadstandardní návratnost mají především investice do společností, které mají významný náskok před konkurencí. Tento prvek hledá Buffett především v unikátnějším produktu, službě, nebo třeba inovativní marketingové strategii.

4/ Nakupujte jen za „rozumnou cenu“

Nejúspěšnější firma nemusí bý nutně nejlepší investicí. Na trhu teď stále častěji najdeme společnosti u kterých se spekuluje na výrazné tržní nadhodnocení. Naposledy se to týkalo třeba hodnoty Facebooku. Buffett má při svých nákupech trpělivost a podle mnohých je právě tato vlastnost klíčová pro jeho úspěch. „Najděte si zajímavou akcii a počkejte si až její cena klesne na rozumnou úroveň, až pak nakupujte,“ radí Buffett. O tom, jak tuto „rozumnou cenu“ rozpoznat se už ale Buffett nezmiňuje. „Není to otázka výběru správných akcií za správnou cenu, je to o zamezení špatného nákupu za špatné ceny,“ dodává Buffett.

5/ Jestliže vidíte na trhu příležitost, která splňuje předchozí čtyři body, neváhejte a nakupujte

Investování je především o vytváření zisku. U Buffetta je ale pozoruhodné, že dokáže velkou část svých výdělků věnovat na dobročinné účely. V poslední době vypisuje šeky zejména pro nadační konto Billa Gatese.