Vepřové maso z německého chovu kontaminované rakovinotvorným dioxinem bylo začátkem ledna zčásti prodáno i do Česka a Polska, zčásti se ještě vyšetřuje, kde skončilo. Oznámilo to dnes ministerstvo zdravotnictví spolkové země Sasko-Anhaltsko, které citovala agentura AFP. Agentura dodává, že toto maso bylo už očividně dávno zkonzumováno.

Nadlimitní množství dioxinu ve vepřovém mase bylo v Německu zjištěno v úterý. Maso pocházelo z výkrmny v dolnosaském okrese Verden, odkud bylo od začátku do konce prosince dodáno na jatka ve Weissenfelsu ve spolkové zemi Sasko-Anhaltsko 180 vepřů. Výkrmna byla uzavřena začátkem ledna, jateční podnik Tönnies byl ale o přítomnosti dioxinu v těle zvířat informován až 11. ledna, napsala agentura AFP.

České úřady podle agentury AFP uvedly, že přijmou konkrétní opatření, až budou znát podrobnosti. "Němečtí odborníci soudí, že dávka dioxinu obsažená v kontaminovaných potravinách není nebezpečná pro zdraví spotřebitelů," řekl mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.

Polské úřady reagovaly prohlášením, že jsou danou informací "veskrze překvapeny". "Žádnou takovou informaci jsme nedostali," citovala agentura AFP představitele polské veterinární správy Janusze Zwiazeka.

Maso ze 35 vepřů, přivezených na jatka 30. prosince, bylo prodáno jednomu podniku v Polsku a dvěma dalším zpracovatelům v České republice, sdělilo ve čtvrteční tiskové zprávě zemské ministerstvo zdravotnictví v Magdeburku. Jak dále uvedlo, o získaných poznatcích informuje spolkový úřad pro ochranu spotřebitelů a nezávadnost potravin, který předává informace jednotlivým spolkovým zemím, kam bylo kontaminované maso dodáno.

Související
Newsletter

Byznys podle HN

Nechcete, aby vám uniklo to nejdůležitější z byznysu a finančních trhů?

Každý pátek od nás dostanete souhrn klíčových událostí doplněných o kontext. Autory jsou přední osobnosti Hospodářských novin: Jaroslav Mašek, Luděk Vainert, Milan Mikulka, Jana Klímová a Martin Ehl.

Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem příjmu newsletteru. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru