I pozitiva kromě obav z bezpečnosti potravin může přinést německá dioxinová aféra, při které byly zjištěny vysoké obsahy jedů v mase a ve vejcích z německých farem. Kvůli dioxinům by se totiž mohlo změnit systém označení potravin.

Nejen podle vzhledu, kvality či ceny se budou moci rozhodovat zákazníci v zemích Evropské unie při nákupu potravin. Dostanou i možnost si u jednotlivých produktů vybrat zemi původu. "Chceme v unii prosadit označení potravin podle jejich původu," prohlásil v pondělí Ivan Fuksa, český ministr zemědělství. Podle něj to "českému spotřebiteli umožní dát přednost českému zboží".

Evropské předpisy dosud takovou povinnost u vepřového masa nebo kuřat neumožňují. Označení země původu na obalu ukazuje pouze to, kde bylo maso zpracováno a zabaleno.

Česko má přitom mocného a poněkud paradoxního spojence - Německo. A obě země mají i další společné zájmy, pokud jde o reformu evropské zemědělské politiky.

Označení potravin podle země původu podporuje také česká Agrární komora. "Mělo by se využít případu dioxinů v Německu k tomu, aby bylo zavedeno povinné označení zemí původu u všech živočišných potravin. Podobně jako to bylo u hovězího masa poté, co vypukla v Evropě nemoc šílených krav," podporuje ministrův nápad šéf komory Jan Veleba.

Veleba: Kontroly by měly být přísnější

Veleba však nesouhlasí s tvrzením ministra Fuchsy, že dovezené potraviny jsou podle výsledků českých zesílených namátkových kontrol zcela bezpečné. Minulý týden dokonce Agrární komora vyzvala, aby české orgány zakázaly až do vyšetření případu krmiv s rakovinotvorným dioxinem dovozy vepřového masa a vajec z Německa.

"Můj názor je jiný. Měly by se zkontrolovat všechny dovozy masa a vajec, jako to dělají na Slovensku. Ani Pán Bůh nemůže zaručit, že se sem nic nedostalo. Nemůžeme garantovat bezpečnost lidí," tvrdí Veleba.

Agrární komora dokonce volala po potravinové soběstačnosti. "Považujme si českých potravin, kupujme české maso. Tím podle našeho názoru nic neriskujeme," vyzval minulý týden české spotřebitele Veleba.

Jsou české potraviny bezpečné? Pomůže zabránit podobným aférám štítkování potravin? Co by posílilo garanci bezpečnosti potravin?

Na tyto a další otázky čtenářů odpovídal šéf Agrární komory Jan Veleba

Online rozhovor

Opačné řazeníObnovit
Čtenářský dotaz
Pomůže zabránit podobným aférám štítkování potravin?
veleba
Zřejmě máte na mysli značení potravin podle země původu. Ano, to by pomohlo. Zatím ale to je s výjimkou hovězího masa tak, že stačí jenom deklarace "vyrobeno v EU". Je spodivem, že v byrokratické EU se nepožaduje víc. Jde přece o potraviny, na nichž jsme denně závislí a na nichž je závislé i naše zdraví. Je mimo diskusi, že na podrobné informace v těchto záležitostech má každý občan právo a že je třeba současný stav změnit.
Čtenářský dotaz
Zdravím hrozí dioxin ještě z něčeho jiného, než vajec a masa?
veleba
Dioxin se může objevit v případě hrubého porušení předpisů při výrobě krmiv v jakékoliv potravině živočišného původu.
Čtenářský dotaz
Dobrý den. Je to asi spíše technická otázka, ale rád bych věděl, jak se vůbec dioxiny do krmiva dostávají, respektive jestli české firmy, které vyrábějí krmivo, mají natolik odlišné postupy od těch německých, aby se něco takového nestalo?
veleba
Dostávají se přes krmivo. V případě Německa to bylo přes kontaminovaný tuk, který se přidává při výrobě krmných směsí. Při výrobě krmných směsí jsou postupy v principu stejné, ale jsem si jist, že u nás by se něco takového stát nemohlo. Máme zaprvé mnohem přísnější normy, zadruhé kvalitnější a přísnější kontrolní orgány a zatřetí neumím si představit, že by si někdo dovolil navézt do míchárny krmiv průmyslový tuk. Průšvih Německa je příkladem toho, kam až vede honba za ziskem, resp. snížením nákladů na výrobu.
Čtenářský dotaz
Agrární komora prosazuje označování potravin podle zemí původu. Pochopil jsem to správně tak, že očekáváte, že čeští spotřebitelé pak budou kupovat více domácích výrobků? Často se ale stává, že kvalitnější potraviny jdou na vývoz zatímco druhá jakost zůstává v Čechách. Já si také raději koupím německý salám, o kterém vím, že je skutečně z masa, než český. A českému steaku se většina gurmánů pro jistotu taky raději vyhne, protože často jde o tvrdé staré maso a takových příkladů by se našlo více ....Nebyl by v případě označování českých potravin nakonec výsledek spíše opačný, že by lidé omezili ještě více jejich nákup?
veleba
Ano, to očekáváme. Dále musím oponovat. To bylo dříve za minulého režimu, že stát sháněl devizové prostředky a kvalitnější produkci prodával do zahraničí a doma chyběla. Například to bylo plzeňské pivo. Ta doba je pryč. Spíše naopak se sem dováží čím dál více průměrných až podprůměrných potravin, které jsou levné. Dám příklad z čísel ČSU. V r. 2009 jsme dovezli z Německa 84 454 266 tun vepřového masa různých druhů. Z toho bylo například 10 200 180 tun pod názvem "kýty a kusy z vepřů" v kilogramové ceně 44,64 Kč. Jistě uznáte, že za takovou cenu nemůže být kvalita. Pokud se ale týká hovězího, pak je to problém u řezníků, kteří nakupují za lacino krávy (nikoliv mladé býky) a ty prodávají jako hovězí. Je třeba vědět, kde si kvalitní hovězí, i české, koupit.
Čtenářský dotaz
Dobrý den, jakou má oproti Německu spotřebitel záruku bezpečného nákupu ohrožených potravin? Lze plně důvěřovat kontrolním orgánům ? Ze současných informací k aféře můžeme spekulovat o lidském úmyslném či neúmyslném selhání a tento faktor nelze bohužel opomenout ani v našem státě.
veleba
Kontrolním orgánům důvěřovat lze. Ale jen u toho zboží, které zkontrolují a to je výrazná menšina. Pro představu - v loňském roce jsme z Německa dovezli téměř 100 tisíc tun vepřového masa. To nemůže nikdo zkontrolovat a proto jsme požadovali zavření hranic. Mohlo by se to ale dělat ještě jinak. Dát povinnost dovozcům a obchodníkům, aby do uklidnění a vyřešení situace si veškerou kontrolu zajistili sami. To jsme panu ministrovi navrhli.
Čtenářský dotaz
Kde má spotřebitel jistotu, že výrobky značené CZ nejsou ze suroviny dovezené ze zahraničí, zvlášť dnes, kdy je zemědělská výroba pod úrovní tuzemské spotřeby? Jaké jsou ohlasy obchodníků na návrh značení „bez dioxinů“ ?
veleba
Bez změny evropských předpisů ta jistota až na hovězí maso bohužel není. Situace je neudržitelná a je třeba současnou aféru v Německu využít tímto směrem. Dnes nás kontaktoval řetězec BILLA, který náš požadavek bude akceptovat a připravuje v tom smyslu technické kroky. Z naší strany to nebylo pouhé gesto, ale budeme se té otázce trvale věnovat, protože na trh budou přicházet zvířata, která byla krmena kontaminovaným krmivem. Ten problém je dlouhodobý.
Čtenářský dotaz
Dobrý den pane Velebo. Včera oznámil ministr zemědělství Fuchsa, že se v Česku na podkladě provedených kontrol žádné dioxiny mase a vejcích nenašly. Novináři začali bombastickými titulky české obyvatelstvo informovat, že v ČR žádné dioxiny nejsou, že nám nic nehrozí, zkrátka takové chlácholení, jaké si pamatuji z roku 1986, kdy bouchnul Černobyl a podle sdělovacích prostředků, strany a vlády nám nic nehrozilo. Přitom již včera zapadla „malými písmeny“ zpráva o tom, že byla vyhodnocena pouze 1 zásilka vajec, v případě masa se jednalo o 6 vzorků. Při masívním dovozu potravin z Německa se mi to jeví, jak plivnutí do moře a dle zdravého selského rozumu nemá těch 7 dosud provedených vzorků žádnou vypovídací schopnost. Přesto se ministerstvo zemědělství, odpovědné státní orgány i novináři tváří, jako by bylo nebezpečí zažehnáno. Nevím, co si mám o tom myslet. Jsou oni tak hloupí, nebo je tu snaha nic nevyšetřit, na nic nepřijít a dovést celou aféru do ztracena?
veleba
Já nemám v úmyslu spouštět paniku, ale jde o velmi vážnou věc a jakákoliv bagatelizace není na místě. Dioxiny jsou nejjedovatější látky na zemi, jejich limitní úroveň se stanovuje v triliontinách gramu atd. Takže, když se vyšetří kolem dvaceti vzorků masa a jedna zásilka vajec, tak to neopravňuje generalizovat, že je vše v pořádku. Zkrátka máte pravdu a je třeba kolem toho dělat.
Čtenářský dotaz
Díky za odpověď, to je velmi zajímavé s tím průmyslovým kontaminovaným tukem. Z jakého průmyslu to může být, při výrobě čeho vzikají takové nebezpečné tuky? Nemá náhodou ten dioxin třeba nějaký vliv na nárůst hmoty zvířat, masa?
veleba
Byla to technická směs mastných kyselin, která vzniká při výrobě bionafty, kterou koupil výrobce krmného tuku a použil ji do jeho výroby a prodal výrobcům krmných směsí! To je bohužel skutečnost a proto jsem v jedné z předchozích odpovědí psal, že u nás se tento hyenismus a gangsterství stát nemůže. Jinak na růst zvířat to vliv nemá. Tam hrají roli anabolika, kterým jsou tak náklonni producenti drůbežího masa v USA a Jižní Americe.
Čtenářský dotaz
Dobré odpoledne. Jak můžeme našim zemědělcům věřit, že současného skandálu pouze nevyužívají ve svůj prospěch? Z toho co vím ze svého okolí, je jejich hlavním zájmem maximum dotací za minimum práce, které však je třeba zabalit do hezkých frází o bezpečnosti potravin, jistotách pro spotřebitele, apod. na což všichni rádi slyší. Nehledě na to, že dioxiny jsou díky průmyslové činnosti člověka všude kolem nás… Už takto je celý sektor v EU výrazně přefinancován a další kontroly opět budou tahat peníze z kapes všech zúčastněných..
veleba
Vaší otázce nerozumím. Přečtěte si na internetu něco o dioxinech, pak se podívejte na německé servry, co se tam děje v terénu. Nevím, jakou to má souvislost s dotacemi, to mně uniká.
Čtenářský dotaz
Dobrý den, když začala aféra s neexistující ptačí chřipkou, hlavní hygienik Vít doporučil nakoupit zbytečné vakcíny za 110 miliónů, které se pak stejně vyhodily. Když zemědělci začali prodávat mléko z mléčných automatů, začal Vít řvát o údajné závadnosti tohoto mléka, ačkoliv k tomu neměl žádné podklady, studie ani důvody. Dnes, kdy při kvalifikovaně odhadnuté pravděpodobnosti kontamimace německého masa a vajec a při jejich při masívních dovozech do ČR hrozí reálné nebezpečí pro českého spotřebitele, na to Vít nereaguje. Není toho jeho jednání skandální a neměl by hlavní hygienik odstoupit?
veleba
Ano, toto jednání je skandální. Pan hlavní hygienik mlčí přesto, že jsme ho už 7.1. vyzvali, aby se k věci postavi. Měl by odstoupit.
Čtenářský dotaz
Pane Velebo,jste skutečně přesvědčen o smysluplnosti existence obskurní organizace jako je Agrární komora?Připadáte mi jako trafika pro pár postav,většinou bývalých plemenářů.S nikým si nic nechcete rozházet.Vaší ostudou jsou internet.stránky Národního odbyt.družstva Centroodbyt.Ode mě byste na provoz nedostali ani haléř!
veleba
Předpokládám, že vím, z jaké obskurní organizace jste Vy. Nicméně, AK hájí zájmy 103 tisíc agrárníků. Srovnejte si to trochu v hlavě a nepleťte do toho politiku.
Čtenářský dotaz
Dobrý den pane Velebo, "aféra Dioxin" zřejmě výrazně urychlí označení potravin dle země původu. ČR i německo to v ráci EU prosazují. 1. Bude to platit pro všechny potraviny prodávané v EU? 2. Které státy jsou pro a které proti? Myslím tím i mimoevropské? Posílí se tím prodej evropských potažmo českých potravin? 3. Jaké důvody může mít někdo PROTI označování potravin ze země původu? Děkuji.
veleba
Platilo by to pro všechny státy v EU. Proti zatím byly ty státy, které výrazně exportují, mezi nimi i Německo. Pokud se to prosadí, pak by pozice českých potravin byla posílena, protože roste podíl spotřebitelů, kteří by dali českým potravinám přednost.
Čtenářský dotaz
K čemu je centrální evidence hospodářských zvířat,když se spotřebitel původu masa nedobere.
veleba
To je pro potřeby kontrolních orgánů a statistiky.
Čtenářský dotaz
Dnes je již spotřebitelům v ČR díky dioxinové aféře známo, že jako "české" výrobky jsou označovány i ty, jejichž suroviny pocházejí ze zahraničí, ale které jsou zpracovány v Česku. Ať se jedná o maso, které je v půlkách dováženo ze zahraničí do českých masokombinátů, ať se jedná o zahraniční masný odpad, ze kterého se vyrábějí "české" uzeniny, ať se jedná prakticky o cokoliv, co je z dovozu a co je v Česku rozporcováno a zabaleno. Byl byste např. pro to, aby české masokobináty a jatka deklarovaly, že se jedná o maso z českého dobytka?
veleba
Ano, jednoznačně. Nechci nic přehánět, ale jsem přesvědčen, že je svaté právo, aby každý z nás věděl, jakou potravinu jí. Když to přeženu, tak je to skoro na Základní listinu práv a svobod.
Čtenářský dotaz
Pane Veleba, to same je i zde v Ceske kotline a dokonce v mnohem vetsim meritku, jen se o tom komunisticky mlci a nesmi mluvit a psat. O Nemecku moc toho nevite, takze si zkuste zamesst pred vlastnim prahem. Jinak v zemedelske prvovyrobe pracuji a nejenom v CZ pres 25 let, tak vim o cem mluvim.
veleba
Nevím, co je "komunisticky mlčet". Zkuste mně na komoru napsat a vysvětlit mně to. Děkuji
Čtenářský dotaz
A není lepší být vegetariánem pane Velebo? Není tohle řešení?
veleba
Ne, není. Homo sapiens je geneticky všežravec. Nic proti vegetariánství, ale je to minoritní záležitost a tak to i bude dál.
Čtenářský dotaz
Pane Veleba, to same je i zde v Ceske kotline a dokonce v mnohem vetsim meritku, jen se o tom komunisticky mlci a nesmi mluvit a psat. O Nemecku moc toho nevite, takze si zkuste zamesst pred vlastnim prahem. Jinak v zemedelske prvovyrobe pracuji a nejenom v CZ pres 25 let, tak vim o cem mluvim.
veleba
Už jsem Vám odepsal.
Čtenářský dotaz
Dobrý den,myslíte si, že nevyvolá náš benevolentní přístup a myslím si dost rychlé(neuvážené) prohlášení mluvčího SVS a ĆZPI, že se k mám nedovážejí kontaminované potraviny, pokles již tak neůměrně nízkých výkupních cen našich producentů? Myslím si,že německý ,ale i jiný spotřebitel, kam se dováží předmětná německá produkce, ztratí důvěru kupovat tuto,sníží se spotřeba což vyvolá přetlak v nabídce a náledně pokles již tak špatné ceny.Není tato událost jedna z mála příležitostí,jak trochu ochránit naše výrobce?
veleba
Ano, vyvolává, ale věřím, že tentokrát to bude jenom přechodné a že se posílí poptávka po domácích potravinách a vývoj se pak obrátí. Jinak bych si přál objednat z Německa panu tiskovému mluvčímu z Německa z chovů, které byly krmeny kontaminovaným krmivem maso a vejce a denně mu z toho připravovat chutné pokrmy.
Čtenářský dotaz
Toto je uz jenom dusledek,,,,, ale jak je mozne , ze podnik vyrabejici zavadne krmivo uz od brezna 2010 vedela o vadnem - jedovatem krmivu , ale tento problem se provalil az ted???????????????????????????????????????????? vesele se skrmovavalo jedovate krmivo a ted se kazdy divi, ze konecny produkt obsahuje jed a toto se odehravalo v Nemecku - - v tom state , ketry je davam evropanum za priklad preciznosti, dokonalosti a ejhle , I TESAR SE UTNE - ano utne , ale vsichni to nejak vedi od brezna 2010?????????
veleba
Na to Vám neodpovím. Základem je podle mne honba za ziskem a to za každou cenu.
Čtenářský dotaz
Není ta honba za ziskem za každou cenu také částečně způsobena nesmyslným tlakem řetězců na ceny - v zájmu zachování zisků řetězců? Nebylo by rozumné se v té souvislosti také zamyslet, aby řetězce vykupovaly MÍSTNÍ potravinářské produkty a tím šetřily na nákladech. Nesmyslné převážení potravin, které máme doma, z druhého konce Evropy přece něco stojí! Pak musí tlačit na dodavatele-prvovýrobce.
veleba
Máte pane Rokyro stoprocentně pravdu. Jsou to řetězce, které diktují podmínky a stlačují ceny bez ohledu na kvalitu. Podíl českých potravin je největší problém, je až na výjimky, např. BILLA, malý. Co s tím ale chcete dělat, když až na jeden (snad - COOP JEDNOTA) jsou všechny v zahraničních rukou? Toto je výsledek neuvěřitelně lehkovážné politiky státu. JInak ale současný průšvih v Německu tyto a podobné úvahy probudí a určitě pomůže ke zdravému pohledu na věc. Uděláme pro to, i agrární komora, maximum. Je to jednoduché - každý kilogram českého masa, každý náš jogurt, pytel mouky rovná se kousek obdělané české krajiny a zaměstnaný český člověk. Je mně líto, že v minulosti se takřka nenašel politik, který by toto základní národohospodářské pravidlo, kterým se řídila už Marie Terezie ctil. Musí nás k tomu přivést až různé katastrofy. Bohužel.
Související