Ceny vánočních kaprů, jejichž prodej koncem týdne již někde začal, se pohybují od 75 do 80 korun za kilogram u kaprů první třídy, u výběrového kapra pak zhruba o deset korun výše. V případě, že si nakupující nechá rybu zabít či naporcovat, mírně si připlatí. Pokud chce zákazník ušetřit, může si pro vánoční rybu dojet na sádky sám.

Kapry mohou lidé koupit také před prodejnami obchodních řetězců. "K dostání bude kapr první třída do 2,5 kilogramu a kapr výběr nad 2,5 kilogramu. Ceny v každém městě nastavíme tak, aby byly konkurenceschopné," uvedla například manažerka oddělení čerstvých potravin řetězce Tesco Katarína Navrátilová.

Čerstvého kapra z Rybářství Chlumec nad Cidlinou a Rybníkářství Pohořelice si budou moci zákazníci koupit u 67 hypermarketů, 23 supermarketů a čtyř obchodních domů po celém Česku. Obchody jsou přímo zásobovány z jednotlivých sádek.

Kapr se objevil až v 19. století

Kromě tradičních stánků na ulicích či před supermarkety nabídnou letos kapry také takzvaná farmářská tržiště, která se stala doslova hitem letošního roku. Několik takových prodejních míst s upraveným "vánočním" sortimentem funguje i v těchto dnech. Od pondělka do čtvrtka si Pražané budou moci koupit kapra, ale také candáta, amura či štiku například na farmářském tržišti na Kubánském náměstí ve Vršovicích.

Jak řekl ČTK mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben, jenom v hlavním městě veterináři předpokládají prodej ve zhruba 200 stáncích se živými kapry. Duben lidem, kteří chtějí minimalizovat utrpení ryby před usmrcením, doporučuje, aby si ji nechali odborně zabít od prodavačů.

Kapr se jako součást štědrovečerní večeře v Čechách objevil až v 19. století. Tento zvyk se pravděpodobně rozšířil z jižních Čech. Jeho křehké a lehké maso se dobře hodilo k ostatním postním jídlům Štědrého dne. Ryba je také symbolem křesťanství.

Související
Newsletter

Byznys podle HN

Nechcete, aby vám uniklo to nejdůležitější?

Pro naše čtenáře připravujeme každý týden newsletter o byznysu a finančních trzích. Stačí zde zadat svůj email a každý pátek od nás dostanete souhrn událostí, které byste neměli minout. A přidáme osobní tipy čtyř osobností newsroomu Hospodářských novin. Píše Martin Jašminský, Luděk Vainert, Luboš Kreč a Petr Kain.

Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů a zasíláním obchodních sdělení, více informací ZDE. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru