Vinaři očekávají v letošním roce výrazný propad sklizně. Podle odhadů sklidí na vinicích o polovinu méně hroznů, než je průměr v posledních deseti letech. Bude to mít vliv i na cenu vína v příštím roce. Podle tajemníka Svazu vinařů Martina Půčka budou zejména moravská vína patrně dražší zhruba o deset procent.

Hlavní sklizeň hroznů révy vinné začala koncem září. Sklizena je asi čtvrtina. Podle Půčka by vinaři mohli sklidit asi tři tuny hroznů z hektaru, což představuje asi 380 000 hektolitrů vína a v procentuálním vyjádření pak asi jen pětinu celkové spotřeby vína. Zbývající množství bude nutné vykrýt dovozem.

"Sklizeň tak můžeme co do množství srovnávat s ročníky 2003 a 1997," uvedl Půček. Špatná byla již loni, kdy výnosy poklesly oproti průměru o 35 procent. Nízká úroda byla letos způsobena vlhkým počasím v červnu a s tím souvisejícím rozšířením plísně révové, jež ovlivnila kvalitu hroznů.

Nedostatek hroznů má vliv i na ceny. Hrozny se začaly prodávat za 15 korun za kilogram. "V současné době se cena pohybuje kolem 20 korun za kilogram hroznů a směřuje k 25 korunám," uvedl Půček.

Ekonomický dopad takto nízké sklizně je podle představitelů svazu velmi nepříjemný a lze konstatovat, že i navzdory velmi vysoké ceně hroznů bude letošní ekonomika produkce hroznů ztrátová. "Pěstitelé se dostávají do červených čísel. Náklady na hektar vinice jsou kolem 100 000 korun," uvedl Půček. Vliv ceny hroznů se tedy promítne i do cen vína. U moravského, kterého je naprostá většina, půjde podle Půčka o desetiprocentní nárůst.

Jednou z firem, jež v letošním roce udrží prakticky stejnou sklizeň jako loni, je Vinselekt Michlovský z Rakvic na Břeclavsku. "Neudělali jsme nikde chybu. Některé věci jako mrazíky však nedokážeme ani my ovlivnit," řekl ČTK hlavní agronom společnosti Lubomír Kudelňák.

Vinselekt Michlovský hospodaří na 120 hektarech, úbytek sklizených hroznů by měl činit maximálně deset procent. Firma těží rovněž z toho, že její struktura vinic je v kraji pod Pálavou roztroušená. "Na různých místech je počasí trochu jiné, proto nikdy nedopadneme úplně špatně," dodal Kudelňák.

Pozitivně hodnotí Svaz vinařů kvalitu letošního vína, přestože počáteční cukernatost hroznů byla poměrně nízká. "Vyšší cukernatost očekáváme v následujícím týdnu, kdy přijdou na řadu odrůdy méně plodné, pro které není problém dosáhnout vyšší cukernatosti," dodal Půček.