Hansen
Besední dům, Husova ulice, Brno
e-mail: info@hansen-restaurant.cz
tel.: 737 364 000
www.hansen-restaurant.cz

Našla jsem nejlepší telecí řízek v Česku. Než vám řeknu kde, měli byste vědět několik věcí. Podnik, o kterém budu mluvit, provozuje můj spolužák z univerzity. Když otevřel, vychválila ho většina českých foodblogerů. Věděla jsem, že majitel čeká, že se ukážu i já, tak jsem počkala pár měsíců, až ztratí ostražitost, a pak postupně trefila tři večery, kdy v restauraci nebyl.

Ten podnik se jmenuje Hansen a najdete ho v budově brněnského Besedního domu. Pojmenovaný je po rakouském architektovi Theo Hansenovi, který tenhle dům na konci devatenáctého století navrhl. Na časy, kdy bylo Brno součástí rakousko-uherské monarchie, navazuje restaurace interiérem i jídelníčkem.

Zdejší pýchou je tedy logicky vídeňský řízek. Jídlo, které by mě nadchlo jako tohle, jsem neměla dlouho. Žádnou kromobyčejnou vášní pro maso obalené ve strouhance netrpím, ale tenhle nádherný kus telecí kýty byl rozklepaný a usmažený do křehka a dva řízky o velikosti roztažené dlaně mi skoro připadaly málo. Znáte ten pocit, kdy je něco tak skvělé, že to prostě nechcete přestat jíst? Řízek byl perfektně vyladěný s lehkým bramborovým salátem a hromádkou polníčku, kompozice na talíři jednoduše neměla chybu. Ani maličkou.

Stejně nás okouzlil i jeden z předkrmů v Hansenu: pečené filátko pstruha opečené na másle. Kombinace s ogrilovanými plátky žampionu a petrželkovou omáčkou je jemná, dává vyniknout vynikajícímu masu mladé a zcela čerstvé ryby.

Jenom tahle dvě jídla jsou dost dobrým důvodem, proč do Hansenu jít a proč se tam vracet. Přehluší cokoliv dalšího, co tu zažijete nebo ochutnáte. Jednak proto, že jsou vážně výjimečná, druhý důvod je prozaičtější: všecko ostatní v Hansenu nepřesahuje lehký nadprůměr.

Telecí karé v předkrmové nabídce je sice udělané z krásného kusu masa, ale nenese byť stopu nějakého koření a zůstává v pásmu chuťové šedi. Podobně rozporné pocity budete mít i z krémové bramborové polévky: má jednoduché přímočaré aroma, těstové taštičky v ní jsou ale jaksi zavadlé a kombinace bylinkového tvarohu, jimiž jsou plněné, s bramborovým krémem prostě nefunguje.

Tak nějak napůl se dá pochválit i svíčková: omáčka je hutná, má plnou zeleninovou chuť a vábivou světle okrovou barvu. Jenže v knedlících to někdo přehnal s dávkou housek, výsledek je lepivý a špatně saje omáčku. A maso, hrdě anoncovaná pravá svíčková, zjevně není dělané v troubě podle klasické receptury, ale přichystané jako minutka na pánvi s narůžovělým středem a bez špikování.

Zkrátka pokud si dáte cokoliv jiného než telecí řízek a pstruha, nebudete spokojení na sto procent a vždycky najdete nějaké větší nebo menší ale. U jídelního lístku o takto rozumné délce je škoda, že kuchař nedotáhne provedení všech receptů k dokonalosti.

To, že bude perfektní, nemůžete čekat ani od obsluhy. Záleží na tom, kdo konkrétně se o váš stůl bude starat. Jednou budete odcházet okouzleni přátelským a profesionálním servisem, podruhé vás někdo odvelí k placení na baru; asi proto, že od kasy na zahrádku to má třicet metrů a vy přece kolem pokladny půjdete k východu.

Aby se mohl Hansen hlásit k solidnosti rakousko-uherského odkazu, ještě mu chybí ujít pořádný kus cesty. Na druhou stranu ten telecí řízek dokáže zamáznout většinu kiksů, co tu zažijete.

Řízek a pstruh přehluší cokoliv dalšího, co tu zažijete.

Hodnocení

***

Dvě výjimečná jídla jsou dobrým důvodem k návštěvě.

Ceník

Předkrmy 115 - 175 Kč
Hlavní jídla 165 - 295 Kč
Dezerty 75 - 95 Kč
Lahve vína 288 - 1890 Kč

Jak hodnotíme

Každá recenze je založena na zážitcích z alespoň tří návštěv dané restaurace. Dozvíte se z ní, co umí šéfkuchař nejlépe, čemu se na menu raději vyhnout, jestli se můžete těšit na vlídné číšníky či stylový interiér. Náklady na recenze hradí Hospodářské noviny, a jsou tedy zcela nezávislé.

* Bídné. Nestojí za návštěvu | ** Přijatelné. Neurazí ani nezaujme | *** Nadprůměr. Stojí za vyzkoušení, ale je třeba počítat s nedostatky | **** Výjimečné. Zjevné přednosti restaurace dají zapomenout na drobné vady | ***** Dokonalé. Tomuto podniku se nedá vytknout vůbec nic

Foto Jan Symon