Německá kancléřka Angela Merkelová se v neděli vyjádřila pro prodloužení doby využívání jaderných elektráren v zemi o deset až 15 let od doby, kdy má vypršet jejich životnost. Poslední ze 17 jaderných elektráren by se tak měla uzavřít nejdéle do roku 2040. Merkelová současně zdůraznila nezbytnost zajistit plnou bezpečnost prodlouženého provozu. O osudu jaderné energetiky v Německu má již brzy rozhodnout vláda, informovala agentura DPA.

"Prodloužení o deset až 15 let je z odborného hlediska rozumné," uvedla Merkelová v televizi. Reagovala tak na závěry odborného posudku k různým scénářům dalšího vývoje energetiky. "Musím ale jako šéfka vlády dbát na to, aby se bezpečnost stala nejvyšším principem jaderné energetiky," zdůraznila.

Už z přehledu předložených energetických scénářů podle ní vyplývá, že "jak z hlediska jistoty dodávek, tak ceny proudu a v neposlední řadě i plnění cílů ochrany klimatu je jaderná energie žádoucí jako přemosťovací," řekla. "Dospějeme tak k období obnovitelných energií," dodala.

Není zatím jasné, jestli vláda prodloužení doby využívání současných jaderných elektráren prosadí v horní komoře parlamentu, Spolkové radě. V té totiž nedávno ztratila většinu a chce ji proto v rozhodování obejít. Podle právníků to ale půjde jen tehdy, pokud prodloužení bude jen mírné, něco kolem tří let. Merkelová v této souvislosti přislíbila dbát na to, aby vládní rozhodnutí bylo "právně prosaditelné". Vlády některých spolkových zemí totiž prodloužení odmítají a chtějí podat proti takovému usnesení vlády žalobu u ústavního soudu.

Ministerstvo životního prostředí trvá na tom, aby reaktory elektráren, jejichž funkce bude prodloužena, byly chráněny železobetonovou obálkou proti teroristickému útoku ze vzduchu, především proti pádu velkých letadel.

Vláda má o nové koncepci energetiky rozhodnout 28. září. Má jít o korekci usnesení dřívější vlády sociálních demokratů a Zelených, která se v roce 2000 dohodla se zástupci průmyslu na 32leté lhůtě životnosti jednotlivých jaderných reaktorů od doby jejich uvedení do provozu. Poslední jaderná elektrárna v Německu by tak měla být odpojena ze sítě do roku 2025, podle jiných údajů 2022. Případné prodloužení lhůty životnosti by tak začínalo pro každou z elektráren v jindy.