75 let plechovkového piva

 

První plechovky s chmelovým mokem se na pultech obchodů v Richmondu v americkém státě Virginie objevily před 75 lety, 24. ledna 1935. Na etiketách přitom nebylo logo žádného z velkých pivovarů, ty se totiž obávaly, že by nevyzkoušená novinka mohla poškodit jejich reputaci.

 

Konzumenti piva v ČR jsou ale jako obvykle konzervativní i co se týče obalu. Zdejší pivovary sice plechovkové pivo vyrábějí od začátku 90. let, to ale tvoří jen kolem pěti procent výstavu - naprostá většina piva se prodává točená v restauracích nebo v lahvích. Největší úspěch mají plechovky u českých pivařů v létě, kdy při cestách na dovolenou využívají hlavní výhody plechovek, nerozbitnost a skladnost.

 

Pivo v plechovkách si české pivaře za dvě desetiletí jeho tuzemské výroby nezískalo, při koupi baleného piva stále jednoznačně upřednostňují láhve. Podíl plechovkového piva na výstavu tuzemských pivovarů pro domácí trh se v posledních letech pohybuje kolem tří procent, lahvové naopak tvoří téměř polovinu prodejů a jeho podíl rok od roku roste. Vyplývá to z vyjádření pivovarů.

Kromě tradicionalismu českých pivařů je podle výkonného ředitele Českého svazu pivovarů a sladoven Jana Veselého hlavní příčinou malé obliby plechovkového balení jeho cena. "Lahvové pivo je většinou ve vratných lahvích a tam cena obalu v ceně jednoho piva tvoří zhruba 50 haléřů. Plechovka je nevratným obalem a její cena tvoří v ceně jednoho piva nejméně tři koruny," uvedl.

"Zálohované láhve jsou v porovnání s plechovkami ekologičtějším obalem. Rozvinutý systém vratných obalů je velkou výhodou českého pivního trhu, a to jak vůči životnímu prostředí, tak i vůči zákazníkům," řekl mluvčí Plzeňského Prazdroje Jiří Mareček. Prodeje v plechovkách pivovarům rostou v čase letních a zimních dovolených. Díky své nižší váze a nerozbitnosti jsou totiž plechovková piva oblíbeným nápojem na cestách.

"Plechovkové pivo u nás spotřebitelé preferují především kvůli jeho praktičnosti, to znamená snadné přenositelnosti a absenci nutnosti vracet obal v místě prodeje," uvedl mluvčí Pivovarů Staropramen Pavel Barvík.

Plechovky míří do ciziny 

Velkou část vyrobeného plechovkového piva tuzemské pivovary vyvážejí. "Plechovky tvoří přibližně 15 procent našeho exportu. Vyváží se na ´plechovkové´ trhy, jako například do Kanady, Finska, Norska nebo Dánska," uvedl Mareček. "Do těchto zemí vozíme přibližně polovinu piva v plechovkách a polovinu v lahvích," dodal.

Konec piva v Česku? Pivovarníci uvažují o přejmenování na sladové víno - čtěte ZDE

České pivovary čeká letos velký propad - čtěte ZDE 

Některé tuzemské pivovary se stáčení piva do plechu vyloženě vyhýbají. "Značka Bernard se řadí mezi prémiová piva, a proto pivo do plechu nestáčíme, a ani nepředpokládáme, že bychom v budoucnu stáčeli. Druhým důvodem je, že pivo nepasterizujeme, což je předpoklad pro stáčení piva do konzervy," řekl ČTK mluvčí Rodinného pivovaru Bernard Zdeněk Mikulášek.

Přes růst prodejů baleného piva v posledních letech zůstává českým specifikem vysoká obliba točeného piva. Podobné oblibě se hospodským natočený orosený půllitr těší pouze v Irsku, všude jinde pivaři preferují pivo balené. Podle Veselého jsou důvody rostoucí spotřeby baleného moku především ekonomické. "Je to dáno faktem, že pivo v gastronomii, tedy převážně točené, má zhruba dvojnásobnou cenu proti pivu kupovanému v maloobchodě, tedy především lahvovému," uvedl.

Trendem posledních měsíců se na českém trhu stává pivo v plastových lahvích. Nabízí jej stále více pivovarů, i ty, které se mu dlouho vyhýbaly. Balí do něj však spíše lacinější piva. Vzrůstající zájem o pivo v plastových lahvích dokládá i průzkum společnosti Nielsen, podle něhož prodej piva baleného v PET lahvích od loňského května do října vzrostl pětinásobně. Přesto je podíl tohoto obalu na celkovém výstavu zanedbatelný, v pololetí roku 2009 dosáhl zhruba půl procenta.

Plechovkové pivo dominuje ve Švédsku nebo Velké Británii

Někteří výrobci plní pivo také do méně obvyklých obalů, jimiž jsou například pětilitrové soudky. Zvláštností je pak samochladící soudek CoolKeg vyráběný Pivovary Staropramen. Dvacetilitrový sud za hodinu vychladí svůj obsah na optimální teplotu pěti stupňů Celsia, kterou následně udrží celých dvanáct hodin. "Sud nevyžaduje žádná přídavná zařízení, příslušenství tvoří pouze výčepní sada, která je opakovaně použitelná," uvedl Barvík, podle nějž zájem o netradiční sud stále roste.

Nápad použít plechové konzervy, používané od začátku 19. století úspěšně k uchovávání potravin, také k prodeji piva se ve Spojených státech objevil už v roce 1909. Další čtvrtstoletí (poznamenané mimo jiné prohibicí) ale trvalo, než se povedlo tuto myšlenku uvést do života. První plechovky s chmelovým mokem se na pultech obchodů v Richmondu v americkém státě Virginie objevily před 75 lety, 24. ledna 1935.

Během následujících desetiletí prošly několika vylepšeními a v některých evropských zemích podobně jako v USA ovládly trh - například ve Švédku a Velké Británii se podíl piva v plechovkách pohybuje kolem 70 procent, jen o málo méně je to v Irsku. V dalších zemích, jako například v Polsku nebo Maďarsku, patří pivním plechovkám přibližně polovina trhu.

Související
Newsletter

Byznys podle HN

Nechcete, aby vám uniklo to nejdůležitější?

Pro naše čtenáře připravujeme každý týden newsletter o byznysu a finančních trzích. Stačí zde zadat svůj email a každý pátek od nás dostanete souhrn událostí, které byste neměli minout. A přidáme osobní tipy čtyř osobností newsroomu Hospodářských novin. Píše Martin Jašminský, Luděk Vainert, Luboš Kreč a Petr Kain.

Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů a zasíláním obchodních sdělení, více informací ZDE. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru