Nizozemský výrobce luxusních vozů Spyker Cars předložil americké skupině General Motors zlepšenou nabídku na koupi její uzavírané švédské automobilky Saab. Sdělil to těsně před čtvrteční uzávěrkou nabídek šéf Spyker Victor Muller. Podle zpráv ze Švédska byly na Saab předloženy nejméně dvě další nabídky. GM pouze bez dalších podrobností uvedla, že všechny návrhy hodnotí.

"Pokračujeme s GM v konstruktivním dialogu o akvizici Saabu. Věříme, že značka Saab má dostatek potenciálu, a rádi bychom uzavřeli dohodu co nejdříve," uvedl šéf Spyker ve firemním sdělení.

GM, která před třemi týdny oznámila, že Saab postupně uzavře, nenaznačila, jak se k došlým nabídkám postaví. "GM nadále přijímá a hodnotí návrhy na Saab. Považujeme jakékoli diskuse za důvěrné a o podrobnostech nebudeme mluvit, dokud nebude dosaženo rozhodnutí," uvedla GM v oficiálním prohlášení. Generální ředitel GM Ed Whitacre předtím dal najevo, že v dosažení dohody, která by zachránila ztrátovou švédskou divizi, příliš nedoufá a dodal, že GM pokračuje v ukončování činnosti Saabu.


Podle švédského listu Dagens Industri nabídku pravděpodobně podaly také dvě nejmenované švédské skupiny. Jedna z nich má podporu lucemburské investiční společnosti Genii Capital a využívá podnikatelského plánu malého švédského výrobce luxusních vozů Koenigsegg, který se z jednání o koupi Saabu v listopadu stáhl. Ve druhé skupině údajně figuruje bývalý šéf výrobce nákladních vozů MAN Hakan Samuelsson.

Saab vyrábí automobily od roku 1949 a součástí GM je od roku 1989, od té doby je však téměř nepřetržitě ztrátový. Firma zaměstnává zhruba 3400 lidí a má asi 1100 dealerů.