Na štědrovečerní tabuli dominuje v České republice bramborový salát. Tradičně oblíbeného kapra bude tento rok večeřet 78 procent Moravanů, zatímco 55 procent Čechů si o Vánocích rádo pochutná na smaženém řízku. Vyplývá to z průzkumu GE Money Bank.

Za typickou součást štědrovečerní večeře je rovněž často považována rybí polévka, kterou má na stole třetina z nás. Z výzkumu zaměřeném na vánoční zvyklosti také vyplývá, že dříve tradičního vánočního kubu povečeří už jen 6 procent Čechů.

V zahraničí na sváteční tabuli nejčastěji naleznete různé varianty drůbežího masa. Na rozdíl od nás završí spousta lidí v cizích zemích večeři sladkými dezerty.

„Štědrovečerní večeře se u každého z nás trochu liší. Jsou to právě Češi, kteří častěji volí i jiné druhy masa. Například více jak polovina z nich si raději k bramborovému salátu dá smažený řízek, kdežto tři čtvrtiny obyvatel Moravy preferuje právě kapra. Paradoxně se kapr nejvíce nekonzumuje v jižních Čechách, jak by se vzhledem k velkému množství chovných rybníků v této oblasti mohlo zdát, ale v Moravskoslezském kraji,“ říká Markéta Dvořáčková, tisková mluvčí GE Money Bank.
„Do jisté míry by se daly v naší zemi považovat za fenomén severovýchodní Čechy, kde si při této sváteční večeři spousta lidí ráda pochutná na klobáse či jiné uzenině, což je velmi časté například v Německu,“ dodává Markéta Dvořáčková.

Ryba nebo řízek?

O bramborovém salátu jako příloze k hlavnímu chodu štědrovečerní večeře není pochyb, v tento den si na něm pochutná 82 procent všech Čechů a Moravanů. Nejen u jednotlivců, ale i v celých regionech se ovšem liší masová část hlavního chodu.
Celkově v naší zemi stále vítězí tradiční kapr nad jakoukoliv jinou alternativou. Podle průzkumu si na této typické rybě pochutná o Vánocích skoro tři čtvrtě všech obyvatel naší země. Jiný druh ryby o Vánocích povečeří jen 17 procent z nás a v nedávných dobách velmi tradičního vánočního kubu už jen 6 procent.

Před hlavním chodem na Štědrý večer téměř každý třetí Čech začne rybí polévkou. Ovšem i ti, kteří nemají rybí polévku zrovna v lásce, před večeří polévku nevynechají. Nejčastěji se na českém stole servíruje zelňačka, houbová anebo čočková polévka, která je mimo jiné i tradičním novoročním pokrmem.

Jak se o Vánocích večeří v zahraničí

I přes různé regionální zvyklosti a charakteristické rysy lokálních kuchyní je v zahraničí patrný vliv tradic plynoucích ze Spojených států. Hlavním znakem je pečený krocan servírovaný během sváteční večeře.

Ve Velké Británii je krocan sice rovněž dlouhodobě tradiční, avšak Angličané ho milují především s nádivkou, pečenými bramborami a kapustou. Na závěr přichází pro celé Spojené království velmi charakteristický „Christmas pudding“. Typickou specialitou je pro anglický vánoční stůl také koláč s mletým masem.

Vedle anglofonních zemí je krocan populární i v Libanonu nebo v Japonsku, kde tento hlavní chod většinou doprovází plný stůl lokálních specialit jako příloha. V poslední době nabírá na popularitě krocan i ve Španělsku, kde neexistuje žádný typický pokrm, který by byl tradiční napříč celou zemí. Právě proto si Španělé pod vlivem globalizace začali stále častěji kupovat na vánoční stůl rovněž krocana. Jedinou typickou regionální specialitou jsou ale například v Katalánsku velmi oblíbené rolky plněné masem a přelité bešamelovou omáčkou, tzv. canaloles.

Drůbeží maso je podle ankety na světě nejrozšířenějším typem pokrmu, který lidé o Vánocích společně večeří. Ne vždy to však musí být přímo krocan. Němci nejčastěji preferují pečenou husu s červeným zelím a bramborovým knedlíkem. Spousta Němců si ale také v tento večer ráda pochutná na tradičních klobásách s bramborovým salátem.

Exhibicí v plejádě vánoční gastronomie nemůže být nikdo jiný než Francie. V tomto směru zaujímají Francouzi dva póly. Tradicionalisté večeří pečené kuře, nebo šunku se salátem, dort a ovoce. Ostatní ani o svátcích neopouští gurmánské nadšení pro Francii tak typické, takže se servírují husí játra (foie-gras), losos nebo mušle. Samozřejmě nikdy ne bez vína.

Země

Jak vypadá typická sváteční večeře?

Rozdávání dárků

Německo

Pečená husa s červeným zelím a bramborovým knedlíkem. Tradiční klobásy s bramborovým salátem.

24. prosince

Polsko

Boršč nebo houbová polévka, pirohy s houbami a se zelím, smažený kapr, sledě, kompot ze sušeného ovoce. Na svátečním stole je tradičně 12 rozdílných pokrmů.

24. prosince

Rakousko

Kuřecí, telecí nebo hovězí maso – zvěřina a ryby jsou spíše výjimkou) a nádivka.

24. prosince

Španělsko

Krocan, rolky plněné masem s bešamelovou omáčkou, tzv. canaloles.

Děti dostávají dárky až 6. Ledna. Vlivem amerikanizace chodí ale i Santa Claus a dárky se rozdávají i 25. prosince ráno.

Francie

Kuře nebo šunka se salátem, dort a ovoce, husí játra (foie-gras), losos nebo mušle, víno

24. i 25. prosince

Velká Británie

Krocan s nádivkou, pečené brambory a kapusta, christmas pudding, koláč s mletým masem

25. prosince

Libanon

Krocan nebo kuře s dalšími libanonskými specialitami

25. prosince

USA

Hovězí maso nebo krocan, brambory a zelené fazole dezert (většinou kláč) a víno.

25. prosince

Rusko

Kutja - zavařené cereálie s ořechy a kandovaným ovocem zalité medem. Jinak žádné tradiční jídlo.

7. ledna

Kazachstán

Pečené kuře, ledový (i tzv. ruský) salát a plněné papriky, veliké množství koláčů a dalších cukrovinek

1. ledna 

Japonsko

Pečený krocan nebo hovězí maso a velká spousta různých příloh

25. prosince

Vietnam

Vepřové maso, většinou selátko a různými druhy příloh

25. prosince

Související
Newsletter

Byznys podle HN

Nechcete, aby vám uniklo to nejdůležitější?

Pro naše čtenáře připravujeme každý týden newsletter o byznysu a finančních trzích. Stačí zde zadat svůj email a každý pátek od nás dostanete souhrn událostí, které byste neměli minout. A přidáme osobní tipy čtyř osobností newsroomu Hospodářských novin. Píše Martin Jašminský, Luděk Vainert, Luboš Kreč a Petr Kain.

Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů a zasíláním obchodních sdělení, více informací ZDE. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru