Českým autem roku 2010 je podle Klubu motoristických novinářů Škoda Yeti. Ze 34 nominovaných vozů se do užšího finále dostaly BMW X1, Mercedes-Benz E, Opel Astra, Škoda Yeti a Volkswagen Polo.

Členové poroty, která se skládala z motoristických novinářů z televize, tištěných médií i internetu, rozdělili body podle pravidel vycházejících z renomované evropské ankety Car of the Year.

Při posuzování jednotlivých kandidátů se hodnotí především celková konstrukce a design, komfort, bezpečnost, hospodárnost, ovladatelnost, jízdní vlastnosti a chování na vozovce, výkon, funkčnost, plnění ekologických norem a cena. Jedním z hlavních kritérií umožňujících porovnání nominovaných aut nejrůznějších tříd a kategorií je hodnota získaná za vynaložené peníze.

V Česku jsou od minulého ročníku dvě soutěže o Auto roku. Vedle loni vzniklého Auta roku KMN existuje ještě tradiční soutěž pořádaná Svazem dovozců automobilů a Sdružením automobilového průmyslu. V té se ale loni změnily podmínky, a proto se motorističtí novináři rozhodli založit vlastní soutěž. Vadilo jim především rozčlenění vozů do více kategorií a spolurozhodování laické veřejnosti.

Pořadí finalistů

1. Škoda Yeti - 223 bodů
2. Opel Astra - 164 bodů
3. Mercedes-Benz E - 143 bodů
4. BMW X1 - 136 bodů
5. Volkswagen Polo - 134 bodů