Jihočeské ryby a zvěřinu, ale také halušky ze Slovenska, guláše z Maďarska a kulinářské speciality z dalších šesti zemí světa budou moci ochutnat návštěvníci letošního Gastrofestu. Jeho 13. ročník se bude konat na českobudějovickém výstavišti od 19. do 21. listopadu. Novinkou je tentokrát přehlídka moravských vín, řekl novinářům ředitel festivalu Vladimír Tůma.
Gastronomie zaplní sedm pavilonů. Tradiční bude představení jihočeských ryb. Návštěvníci se budou moci přiučit jak ryby správně zabít, vykuchat, rozporcovat anebo vykostit. Ochutnávat mohou rybí polévky a ryby na různé způsoby.
Největším lákadlem třídenní přehlídky bude asi druhý ročník setkání mistrů kuchařů z různých koutů světa - Gourmet rendez-vous. Loni se na podiu představil český národní tým i maďarské olympijské družstvo a kuchaři z dalších destinací. Letos přijedou účastníci Gulášfestivalu v Maďarském Szolnoku, kde českobudějovický Petr Šíma uvařil guláš, který v konkurenci 168 týmů skončil na stříbrném místě. Guláše přijedou uvařit i medailisté z mistrovství ČR ve vaření kotlíkového guláše.
Vybrané lahůdky se budou podávat v mnoha dočasných restauracích na Výstavišti. V Tatranské ze Smokovce se budou připravovat tradiční jídla slovenské kuchyně, jako jsou halušky, pirohy či strapačky, v Nitranské budou kačení hody, v Lovecké chatě připraví speciality ze zvěřiny. Zákusky budou moci milovníci sladkostí ochutnat v kavárně, v níž své umění představí mistři cukráři z vyhlášeného Grand hotelu Pupp. Gurmáni mohou zavítat i do bio či šnečí restaurace a nebude chybět přehlídka koktejlů z celého světa.
V pavilonu F4 pokřtí filmař Zdeněk Troška obří perníkovou chaloupku v téměř životní velikosti. Na festivalu se chystá prezentace nejmodernějších kuchařských technologií a také potřeb pro handicapované návštěvníky restaurací.
Loni kulinářské speciality na výstaviště přilákaly přes 19.000 lidí, z toho asi 60 procent bylo z odborné veřejnosti. Vstupné je 80 korun. Více informací na www.gastrofest.cz.