Více než čtyři roky, od zavedení kolkování, si lihovarníci pochvalovali, jak stát úspěšně likviduje do té doby bující černý trh s prodejem lihovin. Teď se situace opět vrací. Letos rostoucí zájem o nejlacinější značky podněcuje podle zjištění oficiálních lihovarníků prodej nezdaněných lihovin především v hospodách a restauracích.

Tam lze snáz obejít povinné kolkování lahví než v síti supermarketů. Zvýšení spotřební daně a DPH přitom může situaci pravděpodobně ještě víc zhoršit. Podobně tak u tabáku, případně pohonných hmot.

Podle zjištění obchodních zástupců největší tuzemské likérky, božkovského Stocku, dochází v Česku k nárůstu černého trhu lihovin v posledních šesti měsících. "Na černém trhu se neprodávají lahve, ale černé lihoviny přicházejí v kanystrech a z těch se to rozlévá do lahví až následně. Existuje obava, že na politických místech nebude vůle to řešit. Možná až po volbách," vyjádřil se Neil Everitt, generální ředitel britské společnosti Stock Spirit Group, pod kterou spadá i český Stock.

Z barelů rovnou do hospod

"Černý trh se přelil z lahví do barelů. Funguje to čím dál víc," potvrzuje Lumír Zakravač, obchodní ředitel vizovické společnosti Rudolf Jelínek. Princip je podle něj jednoduchý. Výrobci - zřejmě někteří z menších legálních producentů - dovezou večer v kanystrech, na kterých snadno přelepují kolky, do hospod směs líhu a aroma. Nezdaněnou lihovinu hostinští pak přelévají do vlastních lahví. Podle odhadu se takto minulo letos s finančním úřadem či celní správou řádově několik milionů litrů.

"Daň u litru lihoviny s obsahem lihu 37,5 procenta dělá necelou stovku. Po připočtení vlastních nákladů a marže a DPH se dostaneme k ceně kolem 140 korun za litr. Který hostinský nakupuje viditelně laciněji - a není jich málo, musí tušit, že jde o černotu," kalkuluje šéf jindřichohradecké likérky Fruko Schulz Josef Nejedlý. Také jeho lidé už delší dobu upozorňují na nabídku podezřele laciných kořalek v restauracích.

Ještě před několika lety odhadla Unie výrobců lihovin, že černý trh tvořil u nás zhruba pětinu oficiálního množství na trhu. Tentokrát jde prý o nižší podíl, lihovarníci odhadují do deseti procent.

"Jde samozřejmě o odhady, přesný podíl jen těžko někdo zjistí," reaguje šéf lihovarnické unie Vladimír Steiner. S jistotou se podle něj dá ale říci, že podvody v poslední době skutečně "bují".

Jak hodně ve skutečnosti černý lihový trh bují, neumí odhadnout ani celní správa. Podle mluvčího Generálního ředitelství cel Jiřího Bartáka nemají celníci o zvýšených aktivitách podvodníků poznatky. "Rádi přivítáme od firem na trhu jakékoliv informace. Dosud jsme žádné neobdrželi," reaguje Barták.

Vyšší daň - pro černotu ráj

Steiner také upozorňuje, že ministrem Janotou chystané zvýšení spotřební daně situaci ještě zhorší. "Jen na daních se zvýší náklady o jedenáct korun za litr. Tohle výrobci těžko promítnou do svých marží a budou muset viditelně zdražit. Tlak na produkci laciného černého trhu ještě vzroste. Nechápu přitom, proč se vůbec nezvyšuje daň u sektů a nezavede u tichých vín, které jsou od daně nadále osvobozené," říká šéf lihovarnické unie.

Ministerstvo financí přitom zvýšení spotřební daně u lihovin a tabáku původně neplánovalo. Vláda ale rozhodla, že když se má zvýšit daň u pohonných hmot, piva a dalších komodit, tak už také u lihu a kuřiva.

Spotřební daň z litru stoprocentního lihu by se měla zvýšit z 265 korun na 285. Ministerstvo financí očekává, že to zvedne cenu půllitru 40 procentní lihoviny o pět korun. V případě zvýšení daně u tabáku očekává resort růst ceny krabičky cigaret o 2,50 koruny. Ovšem i bez toho už výrobci cigaret nyní mluví také o růstu nezdaněného dovozu.

"Líh a tabák jsou komodity, velmi senzitivní na vliv černého trhu. Proto jsme u nich zvýšení daně původně nenavrhovali," vysvětluje náměstek ministra financí Peter Chrenko.

Zavedení daně pro dosud osvobozené víno by si podle něj vyžádalo složitější úpravu legislativy a proto - po vzoru dalších evropských zemí - zůstávají tichá vína dál bez spotřební daně.



LACINO, NEBO ZA ROZUMNOU CENU?
Oficiální výrobci lihovin upozorňují na nápadně laciné lihoviny, které dodávají především do hospod někteří podvodníci. Z litru nezdaněné kořalky lze ušetřit desítky korun.
FOTO: ARCHIV HN

Související
Newsletter

Byznys podle HN

Nechcete, aby vám uniklo to nejdůležitější?

Pro naše čtenáře připravujeme každý týden newsletter o byznysu a finančních trzích. Stačí zde zadat svůj email a každý pátek od nás dostanete souhrn událostí, které byste neměli minout. A přidáme osobní tipy čtyř osobností newsroomu Hospodářských novin. Píše Martin Jašminský, Luděk Vainert, Luboš Kreč a Petr Kain.

Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů a zasíláním obchodních sdělení, více informací ZDE. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru