Oslavou kuchařského umění začala včera slavnostně v Praze gastronomická přehlídka Prague Food Festival, která již potřetí nabídne speciality nejlepších restaurací v zemi. Přímo pod pomníkem Karla IV. na Křižovnickém náměstí převzali ceny kuchaři, kteří v loňské anketě gastronomického průvodce Maurerův výběr Grand Restaurant dostali nejlepší ocenění. Návštěvníci, zvyklí na prostředí luxusních restaurací, přihlíželi ceremoniálu pod deštníky.
Milovníci jídla z řad veřejnosti budou moci ochutnávat pokrmy připravené špičkovými kuchaři z více než tří desítek českých podniků od pátku do neděle.
Ceny za vítězství v gastronomické anketě, jejíž výsledky byly oznámeny již loni v prosinci, převzali mimo jiné šéfkuchaři z restaurací La Degustation Bohéme Bourgeoise, Obecního domu, Rialto Restorante, V Zátiší, Le Terroir, u Kastelána. Jde o vítěze laického hodnocení. V anketě gastronomických expertů loni zvítězila restaurace Allegro, která jako první v Česku získala hvězdičku francouzského průvodce Michelin.
"Vnímám tuto prezentaci velmi pozitivně. Určitě to přiblíží produkty špičkových restaurací širšímu publiku, které by si možná vůbec netrouflo přijít k nám do restaurace," řekl ČTK k festivalu Roman Paulus z restaurace Alcron, která byla vyhodnocena jako nejlepší v Maurerově výběru za loňský rok. Pro svou prezentaci zvolil chřestové menu včetně polévky, rizota a tataráku z tuňáka s chřestovou pěnou ochucenou citrónovou trávou. "Chřest je v květnu v sezoně a je to moje oblíbená zelenina," zdůvodnil svou volbu.
Podle Pauluse je výhodou festivalu to, že návštěvníci mohou za příznivých finančních podmínek ochutnat a poznat pokrmy, za které by v restauracích zaplatili podstatně vyšší částky. Dospělí zaplatí 350 korun, z toho stovku za vstupenku a za 250 korun dostanou deset festivalových platidel označovaných jako grandy. Vášnivější gurmáni, kterým tato částka nebude stačit, si pak mohou další grandy v hodnotě 25 korun za kus dokoupit zvlášť. Děti do šesti let se mohou najíst zdarma.
Festival nabízí delikatesy české, brazilské, francouzské, japonské nebo středozemní kuchyně. Své pokrmy představí například Café Imperial, jehož šéfkuchařem je Zdeněk Pohlreich. "Je tady dobrá společnost a jsem rád, že k ní patřím," řekl ČTK. Podle něj je kouzlo festivalu v tom, že jej navštěvují lidé z různých částí země. "Z jídla je velký celosvětový fenomén. Je to přirozené. Lidé by se měli zajímat o to, co jedí," dodal.
Svou nabídku musejí vystavovatelé přizpůsobit podmínkám. "Musíme brát v úvahu to, zda jsme schopni v tom prostoru udělat jídlo, které by bylo co nejblíže restauračnímu standardu. Velký problém to ale není," tvrdí Pohlreich. Podle něj festival nabízí především chutě. "Servíruje se na malých talířích a design hraje druhořadou roli. Chuť je ale na jídle to nejpodstatnější," zdůraznil.
Festival se poprvé koná nejen na souši, ale také na vodě. Ochutnávat mohou návštěvníci na pontonech rozmístěných na Vltavě mezi Karlovým a Mánesovým mostem a také na Křižovnickém náměstí, v oblasti takzvaných pražských Benátek a na Alšově nábřeží. Pořadatelé předpokládají značný zájem cizinců, kteří se v této historické části Prahy pohybují.
Akce se zúčastní restaurace jako Alchymist, Ambiente Group, Aromi, Bellevue, Café Imperial, Kampa Group, King Solomon, Alcron, Yasmin-Noodles, V Zátiší a další. Další informace o festivalu jsou na internetové adrese www.praguefoodfestival.cz.