Gazprom - plynAni po dvou týdnech se nepodařilo vyřešit spor mezi Ukrajinou a ruským monopolem Gazprom, který ovládá stát. Rusko-ukrajinský spor ohledně dodávek plynu se poprvé projevil v Česku.

Společnost RWE Transgas zaznamenala zkrácení dnešní objednávky o pět procent. Podle mluvčího společnosti Martina Chalupského nejde o významný pokles a podnik pokryje výpadek ze zásob nebo z norských dodávek.

Ještě v sobotu při tom vicepremiér Alexandr Vondra prohlásil, že současný spor o zemní plyn mezi Ukrajinou a Ruskem zatím Česko nijak neohrožuje. Vondra to řekl v sobotu odpoledne v reakci na dopolední vyjádření jednoho z šéfů Gazpromu, Alexandra Medveděva. 

Nedostatečné dodávky hlásí i jinde

Negativní vliv tohoto sporu se začíná projevovat už v několika zemích, které plyn odebírají. Rumunsko, Maďarsko, Polsko a Bulharsko hlásí, že neodebírají dohodnuté množství plynu.

Čtěte také:

Gazprom odřízl Ukrajinu od plynu ve čtvrtek, přitom ale slíbil, že na tranzitní dodávky do západních zemí nebude mít toto opatření žádný vliv. Společnost navíc obvinila ukrajinské úřady z toho, že plyn nelegálně odebírají i z tranzitní sítě.

Kyjev ale slovo "krádež" odmítá a hájí se tím, že část plynu je nucen z tranzitu odebírat z technických důvodů. Ukrajina zároveň varuje, že pokud se spor s Gazpromem nepodaří urychleně vyřešit, mohly by brzy západní státy pocítit nedostatek plynu.

Jádro sporu

Zastavením dodávek plynu si Gazprom s Ukrajinou vyřizuje staré účty. Podle plynárenského koncernu mu totiž Ukrajina na nezaplacených účtech za plyn dluží 2,1 miliardy dolarů.


Podívejte se

Obě strany se navíc do vypršení smlouvy o dodávkách, tedy do konce roku 2008, nedohodly na nové ceně plynu. Ukrajina nechtěla přistoupit na zdražení a Gazpromu se zase nelíbilo, že na Kavkaz pumpuje plyn za "poloviční" cenu, kterou za něj platí země Evropské unie.

Čtěte také:

Kvůli přetrvávajícímu sporu o dodávky plynu se v pondělí mimořádně sejdou zástupci vyslanců členských států v EU.


Přehled zemí, kterých se dotkl současný ukrajinsko-ruský spor o dodávky plynu


Bulharsko

Tlak v plynovodu i dodávky se v sobotu snížil. Pokles ale zatím nedosáhl kritické úrovně.

Česká republika

Největší český dodavatel plynu RWE Transgas dnes zaznamenal zkrácení objednávky o pět procent. Podle mluvčího nejde o významný pokles a podnik pokryje výpadek ze zásob nebo z norských zdrojů.

Maďarsko

V pátek země oznámila snížení tlaku. Pokles ale podle mluvčí maďarské energetické společnosti MOL nedosáhl kritické úrovně a v sobotu se opět začal zvyšovat. Dodávky jsou zatím na dohodnuté úrovni.

Polsko

Dodávky do země plynovodem z Ukrajiny se v sobotu snížily o 11 procent, v pátek byly nižší o šest procent. Gazprom ale tento pokles vyrovnal zvýšením dodávek plynovodem přes Bělorusko.

Rumunsko

Podle státní společnosti Transgaz dodávky plynu v pátek náhle klesly o 30 až 40 procent a situace zůstala téměř stejná i v sobotu. Rumunsko kryje dovozem z Ruska jen zhruba třetinu své spotřeby.

Slovensko

Země dnes zaznamenala mírný výkyv v dodávkách plynu, který však nezpůsobil žádné komplikace. Mírný výkyv hlásilo Slovensko i v pátek, v sobotu byla situace stabilizovaná.

Turecko

Země v neděli ohlásila mírný pokles v dodávkách plynu podobně jako další evropské země