Burza.jpgKaždodenní příval zpráv o pokračující finanční krizi investorům možná ubírá na náladě, rozhodně ale ne na aktivitě. Všichni tři tuzemští on-line brokeři hlásí rekordní růst počtu nových klientů.

Krizový rok 2008 se tak zřejmě stane rokem renesance drobných českých investorů. Nic na tom patrně nezmění ani pokračující rozkolísanosti trhů, ani skutečnost, že například index pražské burzy je na polovině své hodnoty z loňského prosince.

"Propad akciových trhů sice na jedné straně znamená citelné ztráty pro již angažované investory, a tím pádem i citelný pokles jejich obchodní aktivity, na druhou stranu ale inicioval zcela bezprecedentní zájem nových investorů přilákaných nízkými cenami akcií a vidinou vysokého zhodnocení vložených prostředků," řekl HN vedoucí klientské divize finanční skupiny Fio Marek Polka.

Jeho slova potvrzuje i místopředseda představenstva společnosti brokerjet České spořitelny Libor Janoušek. "Pokles cen akcií se projevil přílivem klientů, kteří si otevírají nové účty a aktivně obchodují," říká. U stávajících klientů se míra aktivity liší, neboť někteří již prodělali hodně peněz.

Rekordní podzim

Fio podle Polky zaznamenává po celý podzim rekordy v počtu nově uzavíraných komisionářských smluv. Jen za listopad to bylo 1800 nových klientů, za říjen pak dokonce 2500.

"I přesto, že zájem nových investorů v posledních dnech poněkud poklesl, zůstává stále relativně vysoký," říká obchodní ředitel Patria Direct Martin Kodýdek. Noví klienti se podle něj snaží vytipovat dno propadu nebo využít rozkolísanosti trhu.

Více o tématu - čtěte ZDE

"Počet pokynů je vysoký, ale zobchodovaný objem má spíše klesající tendenci kvůli nízkým cenám akcií," uvedl Kodýdek. Zatímco objem transakcí, které uskutečnili klienti Patrie Direct od ledna do konce listopadu, se meziročně zvýšil zhruba o pětinu, jejich počet byl více než dvojnásobný.

Není se čemu divit - téměř polovina titulů na pražské burze ztratila oproti začátku loňského prosince více než dvě třetiny své hodnoty. Například cenné papíry developera Orco lze nyní pořídit za zhruba 180 korun, což je méně než desetina toho, co stály před rokem.

Trhy se musí hýbat

Pro další příliv nových klientů a aktivitu těch stávajících bude podle Janouška rozhodující vývoj trhů. "Reagují na to, co dělá trh. Pokud poroste, lidé budou obchodovat dál," říká Janoušek. Současná rozkolísanost trhů aktivitě investorů nahrává. Pokud by ustala a klesly by objemy obchodů, poklesl by i zájem investorů.

Výhled na následující rok, kdy nelze vyloučit další pokračování současných propadů a rozkolísanost akciových trhů, je zatím poměrně mlhavý. Například analytici banky UBS jsou ve svém aktuálním výhledu na příští rok opatrní. Poukazují však na silné signály naznačující zhodnocení na akciových trzích, zejména v Evropě.

Doporučují, aby se investoři, kteří jsou schopni tolerovat rozkolísanost trhů a kteří investují v dlouhodobém horizontu, zaměřili na ta odvětví, v nichž bude snížení výnosů pravděpodobně méně patrné. Konkrétně zmiňují zdravotnictví, základní spotřebitelská odvětví a telekomunikace.

081205_25_1.gif