Americká centrální banka Fed snížila předpověď letošního hospodářského růstu Spojených států. Příčiny jsou dvě, a to klesající trh s bydlením a krize úvěrového trhu. Fed dnes oznámil, že se hrubý domácí produkt USA letos zvýší o 1,3 až dvě procenta. V předchozí předpovědi uváděl předpokládaný růst 1,8 až 2,5 procenta.

Fed nyní také očekává vyšší inflaci a nezaměstnanost. Šéf centrální banky Ben Bernanke a jeho kolegové se obávají, že výkon americké ekonomiky stále slábne, přestože v lednu výrazně srazili úrokové sazby. "Bez známek stabilizace na trhu s bydlením a s finančními podmínkami, které se ještě neustálily, se výbor shodl, že rizika poklesu přetrvávají i po tomto zákroku," uvedl Fed ve zprávě o jednání o sazbách za zavřenými dveřmi z konce ledna.

Fed tehdy rozhodl, že sníží klíčovou úrokovou míru o polovinu procentního bodu na tři procenta. Přitom jen osm dní předtím snížil úrok na mimořádném jednání o výjimečných tři čtvrtě procentního bodu. Dvojice těchto kroků představuje nejrazantnější zásah Fedu do úroků za čtvrt století, a to během jednoho měsíce.

S pomalejším růstem ekonomiky Fed předpokládá, že průměrná celostátní míra nezaměstnanosti letos vzroste na 5,2 až 5,3 procenta. Loni dosáhl tento průměr 4,6 procenta a dosud Fed odhadoval letošní průměrný údaj na 4,9 procenta. Inflace by v tomto roce mohla podle poslední předpovědi Fedu stoupnout na 2,1 až 2,4 procenta. Dosavadní prognóza uváděla 1,8 až 2,1 procenta.

Kombinace pomalejšího růstu ekonomiky a vyšší inflace by mohla Fedu zkomplikovat práci. Banka se snaží udržet ekonomiku v růstu, ale přitom chce zvyšování cen udržet pod kontrolou. Pro první úkol hovoří snižování sazeb, proti inflaci je Fed zpravidla zvyšuje. Situaci navíc komplikují světové ceny ropy, které dnes dosáhly nového rekordu na 100,40 dolaru za barel, napsala agentura AP.