creditsuisse192.jpgŠvýcarská banka Credit Suisse odepsala investice za 2,85 miliardy dolarů (téměř 50 miliard korun) a objevila chyby v účetních knihách. Informovala o tom dnes sama banka.

Banka už suspendovala několik obchodníků, kteří nyní čelí vyšetřování v souvislosti s nadhodnocováním aktiv. Jak velký vliv měly chyby v účetnictví na rozsah odpisů, však mluvčí banky neupřesnil.

Tato zpráva je další ranou pro bankovní sektor, který byl zasažen krizí na úvěrových trzích a nedávným skandálem ve francouzské Société Générale. Té její vlastní makléř Jérôme Kerviel způsobil nepovolenými obchodními transakcemi ztrátu ve výši 4,8 miliardy eur (přes 120 miliard korun). Odpisy sníží zisk banky Credit Suisse v prvním čtvrtletí o miliardu dolarů.

Jen špička ledovce?

"Je to katastrofa. Mohla by to být špička ledovce," řekl analytik Peter Thorne ze společnosti Helvea. Credit Suisse zatím nebyla na rozdíl od domácího konkurenta UBS a některých velkých amerických rivalů úvěrovou krizí výrazněji zasažena.

"Ti, kteří si mysleli, že určité banky, jako Credit Suisse, jsou mimo nebezpečí, by měli začít být ostražití," uvedl analytik Chris Wheeler z firmy Bear Stearns.